Financiële educatie om schulden te voorkomen

Veel jongeren zitten diep in de schulden. Een reden daarvan is dat jongeren veel geld lenen. Op steeds meer mbo- en hbo-scholen kunnen jongeren hulp krijgen als ze in de schulden zitten.

Zo komt De Hanzehogeschool in het noorden van het land komend studiejaar met de cursus ‘Omgaan met geld’. Het Windesheim in Zwolle is een paar maanden terug begonnen met een financieel spreekuur en InHolland Den Haag is dit jaar het project ‘Financieel Slim Studeren’ gestart. Het ROC in Twente organiseerde vorig jaar al een theatervoorstelling rondom het thema. Dit jaar volgt een tweede voorstelling. In Amsterdam lopen op alle mbo-scholen schuldhulpverleners rond.

Veel jongeren hebben schulden, blijkt uit verschillende onderzoeken. Meer dan de helft van de jongeren betaalt wel eens een rekening te laat. Dat is niet direct erg, maar volgens het Nibud leidt dit bij ruim 750.000 jongeren tussen de 18 en 35 jaar tot ernstige betalingsachterstanden. Slechts 4% van de jongeren klopt met geldproblemen bij hun ouders aan. Een woordvoerder zegt: “Schulden hebben invloed op de studievoortgang. Financiële zorgen leveren stress op bij studenten. Dat is ook een mogelijke oorzaak van het vaker missen van lessen en vergeten van afspraken.”

Financiële educatie op scholen

Veel jongeren schamen zich voor hun schulden. Schuld kan leiden tot studie-uitval en concentratieproblemen. De schuldproblemen beginnen vaak bij studenten vanaf 18 jaar. Woordvoerder Frans Roozen van Albeda mbo zegt: “Dan zijn jongeren ineens verantwoordelijk voor hun zorgverzekering, studiefinanciering en eventuele toeslagen. Het is het gemak waarmee je een lening aanvraagt bij DUO; voor je het weet, leen je geld.”

Ook kun je digitaal makkelijk spullen bestellen. En daar komen abonnementen, telefoonrekeningen en de contributie van de sportschool nog bovenop. Jongeren overzien de gevolgen vaak niet.

Marco Florijn is voorzitter van NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening. Eerder dit jaar deed hij een oproep aan scholen met de vraag meer aandacht te besteden aan schuld. Hij wil meer aandacht voor financiële educatie op mbo’s, hbo’s en universiteiten. Zijn plan is om financieel adviseurs aan te stellen, zodat er altijd iemand rondloopt die verstand heeft van geldzaken om de studenten te kunnen helpen.

Problematische schulden

Er wordt gesproken van problematische schuld als de schuld niet kan worden afgelost in 36 maanden. Iemand met een problematische schuld heeft gemiddeld 14 schuldeisers achter zich aan. Volgens de NVVK is het leenstelsel ook een oorzaak van grote schulden, omdat jongeren hun schulden niet kunnen betalen. Het Nibud zegt dat het leenstelsel niet kan worden meegerekend als problematische schuld. Je mag er namelijk 35 jaar over doen om je studieschuld af te lossen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.