Financieele Dagblad breekt banden met (oud-docent) Ans Boersma

Afgelopen donderdag, 17 januari, is de Nederlandse journalist -en oud CHE-docent- Ans Boersma Turkije uitgezet. De correspondent van het FD (Financiële Dagblad) wordt verdacht van het leveren van valse papieren aan een Syriër die lid is geweest van een terroristische organisatie. Boersma zou een relatie hebben gehad met de Syriër, die ze in 2015 heeft beëindigd.

Ans Boersma is donderdagochtend opgepakt door Turkse autoriteiten. Dit gebeurde onderweg naar de immigratiedienst, waar ze de papieren voor de verlenging van haar verblijfsvergunning in zou gaan leveren. Zonder pardon is Boersma op een vliegtuig gezet naar Nederland, waar ze nog een tweet aan besteedde: ‘’En dan zit je ineens in het vliegtuig terug naar Nederland. Ongewenst persoon verklaard in Turkije. #pressfreedom #freeturkeymedia’’

Vanuit Nederland wordt Boersma in eerste instantie ondersteund in haar uitspraken betreffende de persvrijheid in Turkije. Zo heeft het genootschap van hoofdredacteuren zich uitgesproken over een ‘onaanvaardbare uitzetting’ van de Nederlandse journalist. Ook de hoofdredacteur van de NOS en de algemeen-secretaris van de NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten), hebben uitspraken geleverd over ‘het persvijandige beleid van Turkije’.

Ondanks dat er nog weinig concrete bewijzen zijn, werken de speculaties rondom deze zaak niet in Boersma’s voordeel. Boersma zou, volgens het OM,  betrokken zijn bij valsheid van geschriften. De Syriër waar Boersma een relatie mee had, heeft een visum aangevraagd wat leidde tot een verblijfsvergunning in Nederland. Bij de aanvraag van dit visum zou er valsheid van geschriften zijn gepleegd. Echter wordt Boersma niet verdacht van het direct betrokken zijn bij een terroristische organisatie. Deze beweringen komen uit een onderzoek van de verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal.

Sinds de tweet die Boersma heeft geplaatst vlak na haar arrestatie, heeft ze nog weinig van zichzelf laten horen. Daar zegt Eelco Bosch het volgende over: “Of Boersma daar een ander verhaal tegenover zet, dat weten we niet. We hebben vandaag kort contact met haar gehad, maar zij wilde hier verder niks op zeggen.” Het is dus afwachten of Boersma met een eigen verklaring komt.

Inmiddels heeft het FD laten weten dat het dagblad de banden verbreekt met Ans Boersma. In het artikel van het FD is te lezen dat Boersma ‘onvoldoende duidelijkheid heeft kunnen verschaffen over haar rol’. Terwijl het onderzoek van het OM nog moet leiden tot een concrete conclusie, werken Boersma en het FD definitief niet meer samen in de toekomst.

Ans Boersma heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen. De advocaat van Boermsa laat weten dat ze geen duidelijkheid kon verschaffen aan het FD op het moment dat zij daarom vroegen, omdat Boersma -op dat moment- geen vermoeden kon hebben van eventuele banden met een terroristisch netwerk: “Alle drie de genoemde momenten lagen na het verbreken van de relatie en voordat cliënte enig vermoeden kon hebben dat er sprake zou kunnen zijn van banden met een terroristisch netwerk.”

Boersma functioneerde bijna twee jaar als freelance-journalist voor het FD in Istanbul. Daarvoor was ze docent aan de Christelijke Hogeschool Ede. Rondom de uitzetting van Boersma zit een onderzoek gekoppeld wat de komende tijd meer duidelijkheid moet gaan geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.