Extra kosten bij pakketjes?!

Je hebt vast wel eens nieuwe kleding of een paar schoenen besteld in het buitenland. Misschien heb je daar weinig problemen mee gehad, maar dat is niet altijd het geval. Het kan namelijk allemaal goedkoop eruit zien, maar dan wordt de rekeningen later gepresenteerd.

Extra kosten bij online bestellingen

Afgelopen week is de douane een campagne gestart met de regels van online shoppen. Ze willen op deze manier voorkomen dat je voor verrassingen staat als je pakketje wordt geleverd. Je denkt goedkoop een nieuwe trui, een nieuwe telefoon of een paar nieuwe schoenen te scoren in het buitenland, maar dan krijg je een rekening door de brievenbus. Want je hebt niet gedacht aan de invoerrechten, btw, accijns en afhandelingskosten.

Uit een onderzoek van de douane blijkt dat weinig mensen denken aan de extra kosten die bestellen in het buitenland soms met zich mee kan brengen. Soms moet je extra betalen als je pakketje wordt geleverd. Je krijgt hier mee te maken als je shopt bij een webwinkel buiten de EU. En alleen als je pakketje meer dan 22 euro waard is. Als het pakketje meer dan 150 euro waard is, moet je ook invoerrechten betalen. Daaronder zit je veilig.

Daarom moet op elk pakketje een douaneverklaring zitten. Hierop moet staan wat het pakketje waard is en wat er in zit. Het postbedrijf checkt dit en geeft dit door aan de douane, maar ook die willen geld zien. Het postbedrijf checkt namelijk hoeveel je pakketje waard is.

Je neppe Rolex komt ook niet aan

Je pakketje komt niet altijd aan. Neppe merkkleding of kleding en schoenen van krokodillenleer zijn namelijk verboden. De douane mag deze innemen. Postbedrijven en de douane mogen pakketjes openen als het verdacht lijkt. Dan wordt er gekeken waar het pakketje vandaan komt en wordt de douaneverklaring gecheckt. Ook kan er door een scanner precies worden bekeken wat er in zit.

Wil jij niet voor verrassingen komen te staan? Kijk dan altijd of de btw is opgenomen in de factuur. Als de verkoper dat niet heeft gedaan, moet jij er voor betalen. Check ook de reviews op Google van het bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.