Eerste Kamer pakt uit voor kerst: einde aan onderwijsbezuinigingen

 

Het is bijna kerst. De tijd dat we meer omzien naar elkaar, al is het maar door een kerstkaartje te sturen. Ook de Eerste Kamer vond het tijd voor wat barmhartigheid en gaf het kabinet de opdracht opnieuw te bezien of de bezuinigingen op het onderwijs verzacht of ongedaan gemaakt kunnen worden.

Gloort er dan eindelijk hoop aan de horizon van onderwijsland? In het regeerakkoord van het kabinet werd gesproken over een ‘doelmatigheidskorting’, of te wel: bezuinigingen op het primair en voortgezet onderwijs. Maar nu krabt de Eerste Kamer zich achter de oren: kunnen deze bezuinigingen echt niet van tafel? De motie is ondertekend door senatoren van de PvdA, SP en Groenlinks, zelfs regereringspartij D66 steunde de motie. Coalitiegenoten VVD, CDA en ChristenUnie stemden tegen, samen met de PVV. De tegenstanders kwamen één zetel tekort.

Hoe bepalend deze motie is moet nog blijken. De regering hoeft alleen maar te kijken of de bezuiniging echt niet geschrapt kan worden. “In die zin zal mijn fractie deze motie met vreugde steunen”, verklaarde D66-fractievoorzitter Alexander Rinnooy Kan dinsdag. Eerder sprak hij van een “onverdiende doelmatigheidskorting bij het onderwijs”  en de “onbedoelde bezuinigingen op het groene onderwijs”. Hij hoopte dat de minister van Financiën op de valreep van het jaar toch nog een royaal gebaar zou maken “als eerste stap in de richting van een verbetering”.

De Landelijke Studentenvakbond noemt het op twitter “goed nieuws”. Ook de Algemene Onderwijsbond trekt de champagne alvast open: de doelmatigheidskorting in het onderwijs wordt afgeschaft of verzacht, verwacht de vakbond.

Bronnen: LSVB, Punt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.