“Een tussenjaar is niet altijd een goed idee”

Eloïse Kasius (23) studeert journalistiek op de CHE. Terwijl ze subtiel haar kommetje soep leeg eet, vertelt ze over haar tussenjaar en haar toekomstplannen. Ze blijkt een hardwerkende, gezellige en grappige student. 

“Ja, nu heb ik het naar mijn zin. Maar dat heeft wel even geduurd.” Eloïse begon de studie journalistiek, maar wilde eigenlijk geen journalist worden. “Ik wilde mijn propedeuse halen en dan naar de universiteit. Maar geen van beide is het geworden…”. Mede doordat de studie uiteindelijk toch wel beviel. “Het uiteindelijke doel waar ik naartoe werk weet ik nog niet precies. Woordvoerder in de politiek lijkt me heel leuk, ik houd van schrijven en ik zoek een baan met uitdaging. Maar de precieze invulling weet ik nog niet helemaal.” En juist haar tussenjaar heeft ze gebruikt om serieus over de toekomst na te denken.

Hardwerkend, dat is het woord dat bij Eloïse past. Haar veelzijdige carrière begon al jaren geleden. Krantenwijk, schoenenwinkel van Haren, HEMA, Leger des Heils, AH Zwijndrecht, AH to go op Dordrecht Centraal, Opnieuw&co, redacteur Nederlands Dagblad, Happy Italy, De tuinen, ‘t Taphuis Arnhem, Life Style, IJssalon IJssol, Luxor Live, klantenservice VGZ, lid opleidingscommissie CHE en ze heeft haar eigen mediabedrijfje, Movy Media. “Als ik door Arnhem loop heb ik ineens soms Wifi. Dan denk ik: huh hoe kan dat? Maar dan bedenk ik dat ik daar heb gewerkt natuurlijk.”

Waar bestond je tussenjaar uit? “Ik werkte heel veel bij de AH to go op Dordrecht Centraal. Mijn dagen bestonden uit werken, eten, slapen en weer werken. In die tijd ging ik standaard naar hetzelfde cafeetje in Dordrecht, waar ik met een vriendin nadacht over onze toekomst. Ik ging ook standaard twee keer in de week wijntjes drinken en dan hadden we het er altijd over wat we nu gingen doen. Uiteindelijk gingen we allebei Media & Redactie studeren in Amsterdam.” Inmiddels is die studie afgerond.

Schrijven was altijd al een liefde. “Vroeger moesten mijn zusje en ik altijd op dezelfde tijd naar bed. Als we dan boven lagen, schreef ik stiekem een verhaaltje en las het daarna nog voor aan mijn zusje.” Ook op school bleef haar talent niet onopgemerkt. ‘Ik schreef bij geschiedenis een keer een verhaal over twee vrouwen in een gaskamer, in de Tweede Wereldoorlog. Mijn docent zei toen dat het een goed verhaal was. Toen dacht ik: huh? Echt? Daarna ging ik steeds meer schrijven.”

Mijn tussenjaar voelde als een snoepwinkel waar ik iets uit mocht kiezen

In het tussenjaar heeft Eloïse een plan gemaakt voor haar toekomst. “Ik kwam erachter dat ik een hbo studie wilde doen, ik wilde meer dan mijn mbo diploma. Mijn tussenjaar voelde als een snoepwinkel waar ik iets uit mocht kiezen. Ik begon het leuk te vinden om over mijn toekomst na te denken.” Een tussenjaar is niet altijd een goed idee volgens Eloïse. “Je hoort dat veel mensen zich dan erg focussen op zichzelf en zo proberen te vinden wat ze willen in hun toekomst. Ik denk dat je een studie moet doen om erachter te komen wat je wilt. Na de middelbare school lijkt het alsof je iets moet kiezen wat je leuk vindt, maar het is meer dan dat. Alles kan leuk zijn, je moet kijken of het past en aansluit bij je karakter.” Spijt van je tussenjaar? “Zeker niet. Zonder mijn tussenjaar was ik gaan studeren zonder motivatie. De motivatie vond ik in mijn tussenjaar.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.