Een tussenjaar: do or don’t?

We fantaseren er allemaal wel eens over. Het lijkt de weg naar vrijheid, een luizenleventje, een andere studie of een duidelijker toekomstbeeld. Even geen nutteloze SLB verslagen meer, geen spanning over deadlines en geen mailtjes van docenten. Toch blijkt een tussenjaar niet alles. Even de voor- en nadelen op een rij: wat betekent een tussenjaar? 

Het eindexamen komt er aan. De vraag of je het gaat halen komt in zicht en je studiekeuze wordt steeds belangrijker. Docenten en je ouders leggen de druk hoog om een studie te kiezen. Je maakt zelf de druk nog hoger, je wilt in 1x de juiste studie kiezen. Je kiest een studie en vol enthousiasme en nieuwe indrukken begin je het nieuwe leerjaar. Dat blijkt tegen te vallen. Je vindt de stof niet leuk,  je hebt nog geen vrienden en de hele school als instituut valt je tegen.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar. Volgens DUO zijn er dit jaar ruim 1000 jongeren meer die een tussenjaar nemen in vergelijking met vorig jaar. De precieze reden is niet bekend, maar het kan te maken hebben met het leenstelsel. De keuze voor een tussenjaar blijkt verleidelijk. Wat zijn de overwegingen?

Rust

Een tussenjaar geef je rust en ruimte om na te denken over je toekomst, zonder dat er een druk op je schouders ligt. En dat heb je nodig! Zo kun je ongestoord je toekomst uitstippelen.

Dromen

School verwacht niets meer van je en dus heb je tijd om te doen wat je altijd al droomde. Of je nu Spaans gaat leren in Peru, of je  rugzak pakt en vertrekt naar Australië: school houdt je niet tegen.

Verdienen 

Studeren kost veel geld en op kamers wonen is leuk. Daarnaast is eten en drinken een basisbehoefte, is feesten gewoon heel leuk en met vrienden afspreken doe je voor je ontspanning. En daar is geld voor nodig. Veel geld. Tijd zat om dat te verdienen dus!

Wat je ook overweegt, een tussenjaar heeft zeker zijn voordelen. Toch is er ook een andere kant. De decanenvereniging NVS-NVL vinden een tussenjaar minder geweldig dan dat jij dat misschien vindt. “Zorg dat je je tussenjaar goed invult”, zegt Hermien van Miltenburg van de decanenvereniging NVS-NVL. “Bij studenten die hun tussenjaar goed besteden, is de studie  uitval veel kleiner. En dat scheelt de belastingbetaler een hoop geld.” Vaak zien decanen het toch mis gaan: “Zo’n tussenjaar eindigt vaak in lamlendig in bed liggen, feesten en dom werk doen. Daar schiet je niks mee op.” Veel scholieren kiezen ervoor om in hun tussenjaar op reis te gaan. Heel leerzaam, volgens Hermien van Miltenburg, zolang de toekomstige studenten zich eerst maar hebben verdiept in hun toekomst.

De vraag is dus hoe je je tussenjaar invult. Danielle Vogels geeft workshops aan middelbare scholieren die een tussenjaar willen nemen. 4 tips om jouw tussenjaar succesvol te maken:

Tip 1: Begin al voor je eindexamenjaar met nadenken over je tussenjaar.

Tip 2: Zorg dat je weet wat je drijft. Veel mensen beginnen met googelen. Naar reizen, taalcursussen of gap year programma’s. Probeer dat uit te stellen tot je weet wat je drijft. Reislust? Leergierigheid? Nieuwsgierigheid? Weg van je ouders? Behoefte aan rust? Praat met mensen.

Tip 3: Eerst reizen, dan werken. Bijna 40 procent van de jongeren past zijn studiekeuze tijdens een tussenjaar aan. Dat pleit ervoor te beginnen met reizen en daarna te gaan werken. Dan weet je beter wat je wil en thuis kun je je beter oriënteren en inschrijven dan vanuit het buitenland. Hoewel je natuurlijk wel geld nodig hebt voor zo’n reis. 🙂

Tip 4: Je hoeft geen rijke ouders te hebben voor een tussenjaar. Zoek naar kortere programma’s of goedkopere locaties dichter bij huis. Er zijn programma’s van 9.000 euro, maar ook van 900. Er zijn grote, gevestigde organisaties maar ook minder bekende.

En tot slot: als je het dan doet, geniet ervan!

 

Bronnen: https://nos.nl/op3/artikel/2111572-tussenjaar-denk-goed-na-over-hoe-je-t-invult.html

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/23/het-jaar-waarin-alles-kanmaar-ja-wat-11232897-a1564118

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.