Een toekomstplan? Doe mij maar gewoon een kaassoufflé

Hi daar. Mijn naam is Tara. Studente aan de CHE. Net als jij volg ik een hbo-opleiding, maar daarna gaat het bij mij mis. Als ik aan mijn toekomst denk, kom ik niet veel verder dan een zwart gat. Vaste banen zijn zeldzaam, kwaliteiten kunnen altijd beter en keuzes maken zuigt. Herkenbaar? Blijf dan vooral even lezen.

Op naar een serieus leven?

Veel studenten genieten met volle teugen van hun studententijd. Ik hoop jij ook. Blijf dat ook vooral doen. Maar we weten dat die pret op een gegeven moment over moet gaan in een ‘serieus’ werkend leven. Maar hoe, wat, waar en wanneer, dat is voor veel van ons nog een groot vraagteken.

Het is niet alleen onzeker, het is ook gewoon best wel eng. Er zijn zó veel beroepskeuzes dat de kans ongeveer 99 procent lijkt dat je mis-kiest. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat je geen baan vindt of afgewezen wordt. Kortom: de kans op falen lijkt soms groter dan de kans op succes. En dat is, zacht gezegd, eng.

Maar is die kans op falen wel zo groot? En als dat zo is, is dat wel zo erg? In de komende blogs wil ik je meenemen langs deze vragen. Het doel daarvan is om je te laten voelen dat je niet de enige bent die hier mee struggelt. Daarnaast geef ik je handvaten. Want vaak kan je het wel, je moet alleen gewoon even weten hoé.

Zo veel keuzes

Om deze reeks te beginnen, zal ik je eerst een klein inkijkje geven in mijn eigen issue rondom mijn toekomstbeeld. Toen ik 14 was, zou ik ‘als ik groot was’ politieagente worden. Bij nader inzien geloof ik dat ik me meer aangetrokken voelde tot de stoere pakken dan tot het beroep zelf. Vanaf mijn 16werd mijn roeping psychologe. Toen ik met mijn 18 jaar de middelbare verliet was ik die stelligheid helaas verloren dus een tussenjaar was mijn vervolgstap. Na zo’n jaartje denkwerk zou je verwachten dat ik er dan toch wel uit moest zijn.

Maar helaas. Ik begon aan SPH en inmiddels studeer ik alweer anderhalf jaar Journalistiek. Maar journaliste, dat wil ik niet worden. Soms denk ik. Schei uit. Doe mij maar gewoon een kaassoufflé en Netflix. Die toekomst komt vanzelf wel.

Aanpakken die handel

Maar dat is natuurlijk geen optie. Daarom gaan we de komende weken aan de slag om meer te weten te komen over het hoe en wat van de toekomst. We laten de kaassoufflé even voor wat hij is en verdiepen ons in de kenners, ervaringsdeskundigen en faalverhalen. Want op je plaat gaan, hoort er ook bij, daar kan je van leren. Kortom: we gaan ons verdiepen in jouw toekomst. Let’s go.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.