Een parlement voor en door jongeren

Het kabinet wil dat er een parlement met jongeren komt, nog voor het einde van het jaar. Op die manier moeten jonge mensen kunnen meepraten over belangrijke politieke onderwerpen. Dat is goed voor de democratie. Ook kunnen grote beslissingen in de Tweede Kamer over jongeren beter worden genomen met de inbreng van jongeren. Vorige week was er een grote brainstorm met jongeren om te kijken hoe het parlement er uit moet komen te zien.

Stemleeftijd van 18 naar 16 jaar?

Het kabinet komt ook nog met andere plannen. Het parlement wil kijken of de stemleeftijd van 18 naar 16 jaar kan. De reden hiervoor is om jongeren meer bij de politiek te betrekken. Onder de 18 jaar hebben jongeren geen stemrecht, terwijl er wel keuzes worden gemaakt over hun toekomst. Niet iedereen is het eens met de stelling: ‘De stemleeftijd moet van 18 jaar naar 16 jaar.’ Veel mensen zijn van mening dat jongeren onder de 18 nog niks weten van politiek en geen verantwoorde beslissingen kunnen maken.

De raad wil eerst gaan experimenteren met het stemmen vanaf 16 jaar bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de gemeenten. Hiervoor moet wel eerst de Grondwet worden aangepast, want daarin is vastgelegd dat je pas vanaf 18 jaar mag stemmen. Het brein is bij 16 jaar nog niet volledig ontwikkeld. Argumenten zijn dat je dan nog geen verstandige keuzes kan maken, laat staan op politiek gebied. In onder andere Duitsland en Oostenrijk mogen jongeren voor sommige verkiezingen al stemmen op hun zestiende.

Jongerenparlement

Om jongeren meer te betrekken bij de politiek moet er ook een jongerenparlement komen. Het kabinet vindt het belangrijk dat jongeren zich gehoord voelen in de politiek. Vorige week woensdag is er al een brainstorm geweest. Een grote groep jongeren is met elkaar het debat aan gegaan over hoe het jongerenparlement het beste zou werken en op welke manier ze jongeren met zoveel mogelijk uiteenlopende achtergronden kunnen betrekken.

In het jongerenparlement moeten jongeren kunnen meepraten over onderwerpen waar zij veel mee te maken zullen krijgen, bijvoorbeeld het klimaat- en het pensioenakkoord. Dit zijn eigenlijk ook zaken voor de jongere generaties, maar ze kunnen er nu niet over meepraten in de politiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.