‘Een huis kopen? Vergeet het maar, met je flexcontract en studieschuld’

Duizenden mensen hebben afgelopen weekend geprotesteerd tegen het woonbeleid. Niet alleen jongeren of starters, maar mensen vanuit alle hoeken uit de samenleving waren aanwezig. Ik woon zelf nog bij mijn ouders dus ik heb geen ervaring met de woningmarkt. Wel was ik benieuwd waarom zo veel mensen – waaronder veel studenten – op het woonprotest afkwamen.

 

Dakloze studenten

Zondag 12 september. Ik loop naar het Westerpark midden in een groep mensen van ROOD, de voormalige jongerenorganisatie van de SP. Veel van hen zijn studenten die zich zorgen maken om betaalbare kamers van studenten. Eén van hen vertelt mij over een demonstratie van een week eerder in Groningen. “Daar wonen honderden internationale studenten in tenten of bij studiegenoten omdat voor hen geen kamer te vinden is. Als je op Kamernet kijkt willen veel verhuurders daar geen internationale studenten ontvangen. De universiteit blijft groeien terwijl er geen ruimte op de campus is.” Een ander vertelt mij weer over een vriendin van haar, die geluk heeft dat ze van de gemeente Arnhem haar caravan tijdelijk in de gemeente mag neerzetten.

 

Podiumprogramma

Eenmaal op het Westerveld aangekomen begint het podiumprogramma. Een spreker heeft het over de gentrificatie van Amsterdam-Noord. Een ander praat over racisme op de woningmarkt. Weer een ander spreekt duidelijk mij en de studenten om mij heen aan. Die spreker vertelt over hoe de wachttijd van de sociale huur, die zo’n tien jaar is, mensen uitzichtloos laat zitten. Dit terwijl ze niet eens weten of ze in die regio werk kunnen vinden. “En een huis kopen? Vergeet het maar, met je flexcontract en de studieschuld. En ook al gaat je loon omhoog, de huren stijgen harder.” Als hij vertelt dat dit jaar een huis meer heeft verdiend dan de gemiddelde Nederlander klinkt er luid boegeroep vanuit het publiek.

 

Mars naar de Dam

Na het podiumprogramma begint de mars naar de Dam. De mensenmassa stroomt langzaam de straten op. Het is het grootste woonprotest sinds de jaren ’80, ongeveer 15.000 mensen. Metro’s slaan bepaalde haltes over, stoplichten knipperen oranje en langs de straten filmen omstanders de voorbijkomende demonstranten. Pas nu is het duidelijk hoe enorm veel mensen op de demonstratie af zijn gekomen. Tijdens de mars roepen ze leuzen als ‘Mens boven markt’ en ‘Breek de macht van het kapitaal, wonen is voor ons allemaal’. Dit terwijl flyers worden uitgedeeld en stickers op stoplichten worden geplakt.

 

Op de Dam en kraken

Wanneer we op de Dam aankomen is het protest voorbij. Een paar kennissen van mij lopen samen met hun groep naar het museumplein. Ik besloot met hen mee te gaan. Maar toen we daar nog maar nog maar net waren werd duidelijk dat nabij de Dam een groep demonstranten had gekraakt, en door de ME opgepakt was. Volgens het politiestatement waren ze geen onderdeel van het protest, ondanks dat het woonprotest expliciet pro-kraken is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.