Vanuit StudentenWelzijn organiseert Team Inclusief internationale kookworkshops. “Wij willen studenten op een leuke en ontspannen manier kennis laten maken met verschillende culturen. Dit doen wij door samen met een uitgenodigde gastchef uit het buitenland, een ander gerecht te koken dan dat onze studenten misschien wel gewend zijn”, aldus Amrutha Mol van de organisatie.
Wat is Team Inclusief? Team Inclusief is onderdeel van StudentenWelzijn. Binnen Team Inclusief heb je verschillende subgroepen, zoals de queer community, de groep voor studenten die neurodivers zijn en een subgroep voor studenten met een andere culturele achtergrond. Zo spraken wij eerder Gert Jan Kraaikamp over de queer community op de CHE.
Internationale kookworkshops
Vanuit de subgroep culturele diversiteit zijn er zes verschillende kookworkshops georganiseerd. Op verschillende maandagavonden zijn studenten meer dan welkom om, onder leiding van, een gastchef uit het themaland van die avond, een authentiek en warm gerecht te koken. Vanuit verschillende culturen en religies komen de studenten samen en krijgen ze, door de ogen van de gastchef, een kijkje in de keuken van het themaland van die avond. Deelneemster Daria zegt: “Ik vind dit een gezellige en laagdrempelige manier om kennis te maken met verschillende culturen. Zelf kom ik uit Oekraïne en woon ik nog niet zo lang in Nederland, daarom heb ik nog geen extreem groot netwerk hier in Ede. Ik vind het leuke aan deze maandagavonden dat ik niet alleen een nieuw gerecht leer koken, maar ook dat ik andere mensen leer kennen en op een culturele en praktische manier verbinding kan leggen met andere leeftijdsgenoten.”
Themalanden en gastchefs
“Dit is de eerste keer dat wij internationale kookworkshops organiseren voor studenten. Wij willen verschillende culturen en landen aan bod laten komen. Zo hebben we gastchefs uit de volgende landen mogen verwelkomen: Thailand, Ecuador, Oekraïne, India, Suriname en Roemenië. We vinden het heel leuk om te zien dat de workshops goed aanslaan en dat er veel verschillende studenten met ons willen koken en eten. Uiteindelijk hopen we ook dat deze avonden een mogelijkheid zijn om sociaal even op te laden onder het genot van een warme maaltijd”, zegt Amrutha.
“Ik vond het vooral heel erg leuk dat ik zelf ook weer even Ecuadoriaans kon koken met andere mensen dan mijn familieleden. Zelf kook ik bijna nooit meer samen met anderen, dus dat ik werd gevraagd als gastchef vond ik wel super nice. Gelukkig vonden ze mijn gekozen gerecht lekker en is alles op gegaan”, lacht gastchef Franz.
Wat leer je?
In zes keren leer jij gerechten koken uit verschillende landen. Je leert bijvoorbeeld Indiaas ‘naanbrood’ bakken of een typisch Ecuadoriaanse soep maken. Maar wist jij bijvoorbeeld dat ze in Oekraïne heerlijke aardappel pannenkoekjes eten, met een kleine dip van yoghurt? Hoe je dit precies maakt leer je ook. Amrutha: “Het moeten wel allemaal simpele gerechten zijn, zodat je ze zelf ook thuis nog na kan maken.”
Hoe gaan we dat maken dan?
Op de maandagavonden ben je tussen 17:00 uur en 20:00 uur van harte welkom in buurtcentrum De Meerpaal in Ede. De uitgenodigde gastkok uit het themaland pikt een gerecht uit dat bijvoorbeeld typisch Indiaas, Roemeens of Thais is. Het uitgeprinte recept ga je in kleinere groepjes voorbereiden, onder leiding van de gastchef.
“Ik vind het vooral leuk dat je iets nieuws leert koken. Zelf kook ik graag, maar ik ben vaak op zoek naar nieuwe gerechten. Altijd maar hetzelfde eten is ook zo saai”, zegt een andere deelnemer. Na een uitgebreid gebed en de toelichting op de specifieke maaltijd is er ruimte om lekker samen te eten en te genieten van het zelfgemaakte gerecht.
Op maandag 4 maart vindt de laatste kookworkshop van deze reeks plaats. Onder leiding van de Roemeense gastchef Marina Pavelescu kun jij een typisch Roemeens gerecht leren koken! Wil jij hier nou bij zijn? Geef je dan op via deze link.
*Kosten zijn 8,00 euro per persoon per avond.