Docent verpleegkunde Jacquelien Brons: ‘Je kunt vaak meer dan je zelf denkt’

Het is pauze als ze met een laptop onder haar arm en precies op tijd komt aanlopen bij de koffiebar in het Atrium. Op de stoel tegenover mij zit een vrouw die precies en gestructureerd overkomt. Vandaag spreek ik met Jacquelien Brons, docent binnen de opleiding verpleegkunde.

Op de vraag hoe ze zichzelf zou omschrijven weet Jacquelien in eerste instantie even geen antwoord. “Ik had deze vraag niet als eerste verwacht. Het is toch best moeilijk om jezelf in een paar woorden te beschrijven.” Toch lukt het haar om snel met een antwoord te komen. “Ik ben echt een mensen-mens. Ik ben sociaal, geïnteresseerd in de ander, houd van gezelligheid en heb een groot hart voor het vak verpleegkunde.” Naast haar liefde voor de verpleegkunde heeft Jacquelien ook een grote liefde voor muziek. “Ik speel piano, maar daar heb ik eigenlijk te weinig tijd voor. Wel zing ik iedere week in een gospelkoor.”

‘Ik ben echt een mensen-mens’

Haar eigen studententijd omschrijft ze als veilig en vertrouwd. Zelf studeerde Jacquelien ook aan de CHE, toen nog De Vijverberg. “De keuze voor een kleinschalige, christelijke opleiding heb ik bewust gemaakt. Niet omdat ik toen opzoek was naar een opleiding met een identiteit, maar ik zag er wel echt de meerwaarde van in. Het was toen echt nog een hele kleine school. Ik heb vier jaar lang met dezelfde mensen in de klas gezeten. Dat kun je je nu niet meer voorstellen.” Ze was geen feestbeest, had altijd goede cijfers, maar ze hield meer van de praktijk. “Ik vond stagelopen altijd het leukst. Gewoon bezig zijn in de praktijk, dat is wat ik wilde.”

Voordat Jacquelien begon met lesgeven heeft ze als verpleegkundige op de verlos- en kraamafdeling gewerkt. “Het leuke aan de verloskunde is dat het zo onvoorspelbaar is. Je kunt een bevalling niet plannen, dus het is een afdeling die 24/7 onvoorspelbaar is.” Ondanks haar blijvende liefde voor het vak heeft ze meer dan 10 jaar geleden toch de overstap gemaakt van baby’s naar studenten. “Ik heb lang geprobeerd om naast mijn baan als docent actief te blijven in het ziekenhuis. Dit bleek helaas iets te veel van het goede, zeker omdat ik thuis ook gewoon een gezin heb. Ik zal wel altijd proberen om betrokken te blijven bij de praktijk.”

‘Bezig zijn in de praktijk, dat is wat ik wilde’

Reizen is iets dat Jacquelien graag doet. Al drie keer is ze naar Israël geweest, maar als het even kon zou ze zo weer gaan. “Het liefst ga ik gelijk een paar maanden. Niet als vakantie, maar om daar echt te werken bijvoorbeeld.” Haar geloof speelt een grote rol in die liefde voor Israël. “Als je dan bedenkt dat Jezus door dezelfde straten heeft gelopen als waar jij op dat moment loopt, dan doet dat iets met je geloof. Dat is een hele bijzondere gewaarwording.”

“Je kunt vaak veel meer dan je zelf denkt.” Dat is wat Jacquelien wil meegeven aan alle studenten. “Probeer altijd te ontdekken wat jouw gaven zijn en waar je goed in bent. Dan kun je echt heel ver komen.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.