Docent theologie Nico van der Voet: “Mijn vrouw noemt me saai en ik denk dat ze gelijk heeft”

“Ontdekken wie jij bent als persoon is een zoektocht met een vertrekpunt. Je begint nooit in een lege kamer die je helemaal zelf in kunt vullen. Dus ga opzoek en ontdek, maar verlies het beginpunt niet uit het oog.” Het zijn de woorden van Nico van der Voet, docent bij de afdeling HBO-Theologie voor pastoraat en ethiek, en hogeschoolpastor.

Met zijn kalme en rustige stem vult hij de stille werkkamer. Op het bureau ligt een dichte laptop, op de stoel een opengeslagen Bijbel. Nico (61) werd geboren in Capelle aan de IJssel, ging naar school en groeide op in Rotterdam, maar woont nu al een hele tijd in Veenendaal. Toch herkent hij nog wel iets van de Rotterdamse mentaliteit bij zichzelf. “Een zekere mate van directheid in communicatie heb ik nog wel. Dat is hier in het oosten toch anders dan daar in het westen. Gelukkig ben ik in de loop der jaren wel wat wijzer geworden, want ik heb met die directe manier van praten in het verleden toch wel mensen op de tenen getrapt.”

Ik heb nooit iets begrepen van ongeloof

Nico studeerde theologie, maar een erg snelle student was hij niet. “Ik heb in totaal 11 jaar en 3 maanden over mijn studie gedaan. Dat was toen helemaal niet erg. De hele studie kostte toen ik halverwege de jaren ’70 begon omgerekend zo’n €450,-.” Hoewel studeren in de loop der jaren wel een stuk duurder werd, ging Nico onverstoord door. “Je maakte gewoon probleemloos studieschulden. Je studie en de daarbij horende schuld zag je als een investering. Dat is nu wel anders. Ik zie studenten hun studie verwaarlozen om maar te kunnen werken zodat ze straks geen schulden hebben.”

Mijn vrouw noemt me saai, ik denk dat ze gelijk heeft

Geloof heeft altijd centraal gestaan in het leven van Van der Voet. Zelfs tijdens zijn studie theologie – bij uitstek de studie waar mensen hun geloof verliezen – houdt hij vast aan zijn geloof. “Ik heb nooit iets begrepen van ongeloof. Wel qua verstand, want ik heb mensen om mij heen hun geloof natuurlijk wel zien verliezen. Maar voor mij zijn er geen vragen die zo groot zijn dat ik het vertrouwen in God zou verliezen. Geloven is juist ook kunnen omgaan met de vragen die je hebt.” Even is het stil. Dan vervolgt hij: “Nu kan ik heel vroom zeggen dat dat alleen zo is omdat God mij vasthoudt, maar het komt ook door mijn persoonlijkheid. Mijn vrouw noemt me saai, ik denk dat ze gelijk heeft. Ik bekijk altijd alles eerst even rustig, denk tien keer na en relativeer alles. Gelukkig vind ik het niet erg om saai te zijn.”

Ik probeer zo goed mogelijk Nico van der Voet te zijn

Op de vraag of hij nog iets zou willen bereiken in de jaren die voor hem liggen, zegt Nico zonder enige twijfel “nee”. Gelukkig zijn in wat je doet en zorgen dat je daarin iets kunt betekenen voor mensen vindt hij veel belangrijker. “Een oud-minister zei ooit in een interview: ‘ik heb nooit iets willen worden, ik heb altijd iemand willen zijn’. Daar gaat het om. Ik hoef niets te bereiken, ik probeer gewoon zo goed mogelijk Nico van der Voet te zijn. Noem het een gebrek aan ambitie, maar ik heb het geweldig naar m’n zin.”

 

 

One reply on “ Docent theologie Nico van der Voet: “Mijn vrouw noemt me saai en ik denk dat ze gelijk heeft” ”
  1. Beste Nico, je het natuurlijk gelijk, ik heb dezelfde manier van denken: nadenken, relativeren en dan pas antwoord geven. Het enige nadeel is en daar heb ik mijn hele leven mee geworsteld dat de spontaniteit afwezig is en je dus altijd “bedacht” antwoord geeft, hoe waardevol dat ook kan zijn. Overigens heb ik je nooit saai gevonden maar integendeel inspirerend. Het ga je goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.