Docent Maarten Bakker: “Dertig bestralingen in je hoofd hakken er wel in”

Hij was altijd druk, genoot van zijn werk en zat het liefste tot diep in de nacht zijn colleges voor te bereiden. Nu doet hij het noodgedwongen allemaal een stuk rustiger aan. Een paar jaar geleden kreeg Maarten Bakker (59) een hersentumor. Na een pittige behandeling gaat het nu weer wat beter, maar zijn kijk op het leven is veranderd. “Ik werd opeens geconfronteerd met de eindigheid van het eigen bestaan. Dat was nieuw voor mij.”

Maarten, docent binnen de opleidingen journalistiek en communicatie, is bevlogen, houdt van avontuur en is al sinds zijn tienerjaren opzoek naar antwoorden op de grote vragen van het leven. “Mijn vader overleed toen ik 10 jaar oud was. Daarna was het leven voor mij een raadsel. Intuïtief wist ik dat studeren mijn redding was.” Die constante zoektocht naar antwoorden begon als student. “Ik las alle boeken van kaft tot kaft. Over kunst, filosofie en wetenschap. En als we in groepjes moesten samenwerken, was ik meestal degene die serieus aan de slag ging terwijl de rest wat meer aan het geinen was. Maar ik móest en zou de wereld begrijpen”.

Ik móest en zou de wereld begrijpen

De antwoorden die hij vindt tijdens zijn zoektocht ziet hij als verhalen. Verhalen die hij wil doorvertellen en meegeven aan de mensen om hem heen. Iets dat hij vol passie en met plezier doet in zijn werk als docent. “De verhalen die ik kan vertellen, geven jonge mensen inzicht in hoe het leven in elkaar zit. Dat vind ik mooi.”

Toen hij een aantal jaar geleden hoorde dat er een tumor in zijn hoofd zat, veranderde veel. “Waar ik eerst vijf dingen kon doen op een dag, kon ik opeens nog maar een ding doen. Dat is confronterend. Dertig bestralingen in je hoofd hakken er wel in. Ik voelde me echt twintig jaar ouder. Gelukkig gaat het steeds iets beter. Het verschil is nu nog zo’n vijf jaar.” Ondanks de ongemakken die hij heeft moeten doorstaan, heeft hij het God nooit kwalijk genomen. “Wat kan God er aan doen? In de Bijbel staat dat het kwaad rondgaat over de wereld als een briesende leeuw, dat is de realiteit van het bestaan. De reikwijdte van het leven bevindt zich tussen tranendal en paradijs. Ik geloof niet in een ‘tovergod’ die daarboven aan de touwtjes trekt, maar Hij is in alles wél nabij.” In mei dit jaar volgt er nog een scan die moet uitwijzen of de bestralingen hebben geholpen. “Tot die tijd is het spannend.”

Ik voelde me twintig jaar ouder

Hele avonden werken en mailtjes beantwoorden of tot diep in de nacht colleges voorbereiden zit er nu niet meer in. “Mijn vrouw vindt dat ik gezelliger ben geworden. Ik heb meer rust en tijd nu.” Zijn confrontatie met de eindigheid van dit leven zorgen er ook voor dat Maarten anders naar de toekomst is gaan kijken. “Ik ben momenteel bezig met het verbouwen van een boot. Misschien kan ik wat eerder met pensioen, dan ga ik zeilen en reizen maken. Ik vind dat heerlijk om te doen, m’n vrouw gelukkig ook.”

Lange tijd wilde ik tegen de wind in

“De windrichting kun je niet veranderen. Je kunt wel je zeilen bijzetten.” Dat is de levenswijsheid van Maarten Bakker. “Lange tijd wilde ik tegen de wind in. Maar aan natuurlijke omstandigheden kun je niets veranderen. Nu heb ik de koers gewijzigd en maak ik er in die omstandigheden gewoon het beste van. Dat maakt het leven een stuk comfortabeler.”

One reply on “ Docent Maarten Bakker: “Dertig bestralingen in je hoofd hakken er wel in” ”
  1. Ha Maarten, wat mooi om jouw verhaal met ons te delen. Veel sterkte en wijsheid. Heb je al zeilplannen voor de zomer? Wij gaan vermoedelijk naar Noord Frankrijk. Alle goeds, Auke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.