‘De sfeer hier is veilig, open en enorm gezellig’: Ad Rem op Stage

Beeld: Family7

Hoi! Ik ben Veerle Stronkhorst en ik loop nu net een maand stage bij Family7. In het eerste deel van ‘Ad Rem op Stage’ neem ik je een dagje mee op mijn stage bij Family7. Ik studeer journalistiek en ik zit in mijn derde jaar.

Family7 zit in Apeldoorn, vlak naast de snelweg. Voor mij is het een half uurtje met de auto. Via het OV reizen is niet zo ideaal.

08:45 uur: Rond kwart voor negen beginnen we met een dagopening. Dit doen we in de kantine. Hier wordt een stuk uit de Bijbel gelezen gevolgd met een gebed. Van tevoren wordt er gevraagd of er gebeds- en dankpunten zijn, deze worden vervolgens meegenomen in het gebed. Na het gebed gaan we aan de slag, maar soms blijf je iets langer hangen in de kantine om je collega te vragen naar zijn weekend. Iets over negenen zit ik achter mijn bureau. Omdat ik nog redelijk kort hier rondloop staat mijn mailbox niet op exploderen en kan ik rustig aan beginnen. We werken best gestructureerd, behalve als de deadline dichtbij komt. Dan doet iedereen wat hij kan en ligt de taak niet bij één persoon. De communicatie op de redactie is goed, niet perfect. Omdat je als redactie samen op een ‘eiland’ zit kan je elkaar makkelijk benaderen om even snel wat te vragen of een praatje te maken.

Family7 is een evangelische tv-omroep met ongeveer 30 werknemers en 3 stagiaires waar ik er eentje van ben! Ondanks dat ikzelf geen christen ben, ben ik hier met open armen ontvangen. De sfeer is voornamelijk wat mij aanspreekt. Collega’s komen vaak even langs bij je bureau en vragen hoe het met je gaat. De sfeer hier is veilig, open en enorm gezellig. Niet alleen op de redactie, maar ook naar de tafelgasten toe. De christelijke identiteit staat hier centraal. Niet alleen op de redactie, maar binnen heel Family7.

Liefs Je Zus

Family7 maakt onder andere een programma met als specifieke doelgroep vrouwen. Dit programma heet Liefs Je Zus en is een van de programma’s waar ik aan meewerk. Het programma wilt ondanks dat we geen familie zijn, elkaar verbonden laten voelen zoals familie, als zussen. Liefs Je Zus heeft per uitzending een thema. Per thema zoeken wij twee tafelgasten. Het liefst een schrijfster van een boek die over het thema kan vertellen en andere vrouw die ook met het thema te maken heeft. De tafelgasten gaan in gesprek met de twee presentatrices Gabriëlle en Arenda. Het is een los gesprek dat plaatsvindt, het is te vergelijken met een keukentafelgesprek met vriendinnen. Tussen het gesprek door is er een reportage op locatie. Dit gaat vaak over een vrouw met een onderneming die daarover vertelt. Door een reportage toe te voegen tussen de gesprekken in de studio zorg je voor een luchtige en speelse aflevering.

In de studio tijdens een opname van Liefs Je Zus. Beeld: Veerle Stronkhorst

Van begin tot eind, van tafelgasten regelen tot de opnamedag zelf, ik ben er bij! Geschikte tafelgasten vinden is soms nog een uitdaging. Waar vind je die precies? Ik sla vaak een magazine open en zoek wat op het internet. Maar het aller lastigste is contactgegevens achter te halen. Als je toch wat hebt gevonden benader je de kandidaat met de vraag of ze geïnteresseerd zijn om bij ons in de studio aan tafel te schuiven. Zo ja? Dan plan je een telefonisch voorgesprek in. Hiermee kan je achterhalen waar je kandidaat voornamelijk over kan vertellen en baseer je de vragen op die uiteindelijk aan tafel in de studio worden gevraagd.

Een opnamedag is, als je er niet bekend mee bent, wel een beetje chaotisch. Gemiddeld nemen we vier afleveringen op tijdens een draaidag. Het kan rommelig overkomen doordat terwijl er een opname loopt in de studio, de gasten van de volgende opname er al zijn. Het loopt dus een beetje door elkaar. Gelukkig is het overzichtelijk en niet te vergeten gezellig in de regiekamer. In de regiekamer heb je natuurlijk de regisseur, iemand van het geluid, maar ook iemand de tijd bijhoudt en aanwijzingen geeft via het oortje van de presentatrices.

In de regiekamer tijdens een opname van Liefs Je Zus. Beeld: Veerle Stronkhorst

Magazine

Ik ben in mijn eerste week gevraagd om een stukje in het magazine van Family7 te schrijven. Het ging om een rubriek waarin een collega aan het woord komt over zijn/haar werk bij Family7. Ik heb Arenda, een van presentatrices van Liefs Je Zus gesproken. De reacties op de redactie over het artikel waren zeer positief en ik ben gelijk gevraagd een om nog een stuk te schrijven! Ook mag een ik een boek gaan recenseren van een wel heel bijzondere schrijver, namelijk het boek Europa en de Weg van onze CHE-docent Hendrie van Maanen.

17:00 uur: Voor mij is de werkdag klaar om 17 uur, vaak ben ik nog de enige op de redactie. Mijn collega’s gaan vaak wat eerder naar huis omdat zij parttime werken. Sterker nog, naast de bazin van Family7 ben ik de enige vrouw die hier fulltime te vinden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.