De oplossing voor de vastgelopen woningmarkt

In grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en Rotterdam is het voor mensen met een gemiddeld inkomen enorm lastig om aan een betaalbaar huurhuis te komen. Woningcorporaties willen iets betekenen voor deze groep mensen en willen sociale huurhuizen bouwen met een huur die niet hoger is dan 1000 euro. De wet moet daarvoor wel worden aangepast.

Sociale huurwoningen voor mensen met een middeninkomen

Marnix Norder is voorzitter van Aedes. Hij wil dat de Tweede Kamer de woningwet gaat aanpassen. “Nu mogen corporaties alleen sociale huurwoningen bouwen voor lage inkomens met een huur tot 720 euro’’, zegt Marnix Norder in een interview met RTL Nieuws. “Voor middeninkomens willen wij ook sociale huurhuizen met een huur tot ongeveer 1000 euro kunnen bouwen. Dat moet dan vooral gebeuren op plekken waar de markt (beleggers) geen betaalbare huurhuizen bouwt.”

Dit houdt in dat mensen met een gemiddeld inkomen niet in aanmerking komen voor sociale huurwoningen, maar zijn aangewezen op de vrije sector. In de vrije sector is het lastig om aan een betaalbaar huis te komen. Volgens Marnix Norder is de situatie in de grote steden niet normaal op de woningmarkt. “Mensen met een gemiddeld inkomen verdienen te veel voor een goedkope sociale huurwoning en te weinig voor een koophuis. Er zijn echte oplossingen nodig.’’ De huurhuizen in de vrije sector die zijn gebouwd voor mensen met een middeninkomen zijn door de verhoging van huurprijzen weer duurder geworden.

Nieuwe Woningwet

Sociale huurwoningen zijn maximaal 720,42 euro per maand en zijn bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Sociale huurwoningen worden vaak verhuurd door woningbouwverenigingen en woningcorporaties. De woningcorporaties hoeven op de verhuur van sociale huurwoningen geen winst te maken, omdat het maatschappelijke organisaties zijn. De overheid moet er voor zorgen dat de sociale woningen betaalbaar blijven voor mensen met een laag inkomen.

Marnix Norder hoopt dat de Woningwet wordt aangepast door de Tweede Kamer. Linkse partijen zijn het eens met Norder. Ook het CDA steunt het plan. “Als dit de oplossing is voor de middengroepen, wie zijn wij dan om dat tegen te houden’’, zegt Kamerlid Erik Ronnes van het CDA.

Puntensysteem

In de regio’s met weinig huurwoningen, zoals Utrecht en Amsterdam, is het woningwaarderingsstelsel (puntensysteem) per 2016 gewijzigd. Dit houdt in dat kleine appartementen en studio’s makkelijk in de vrije sector verhuurd kunnen worden. Op deze manier vergroot de overheid het aanbod aan huurwoningen. Het puntensysteem geeft de kwaliteit van de huurwoning in punten weer. Een ander woord hiervoor is het woningwaarderingsstelsel. Alle onderdelen van de woning krijgen punten. De bij elkaar opgetelde punten leveren een maximale huurprijs op. Elk jaar wordt deze maximale huurprijs opnieuw vastgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.