”De illusie wordt gewekt dat je zelf voor internet kiest, maar dat is niet zo”

Een leven zonder internet, kun je het je voorstellen? Niet meer op Entree, niet meer je crush stalken op Facebook, niet meer je leraar stalken voor je cijfers of laveloos scrollen door je Instagramfeed. Wat moet je dan nog met je leven? CHE-student Tjerk Hubregtse ging een week zonder internet voor een experiment van Zeven Dagen Zonder en vlogde daarover.

De reden waarom Tjerk zonder internet ging, is omdat het verweven zit in ons leven. We lijken niet meer zonder te kunnen. Met Zeven Dagen Zonder wil hij als experiment laten zien hoe het is om zonder te zitten. In een gesprek met schrijver Ruben van Luijk vertelt van Luijk over een vereniging die hij wil oprichten tegen internetdwang. “De illusie wordt gewekt dat je zelf voor internet kiest, maar dat is niet zo. Internet lijkt steeds meer een verplichting te worden. Je kunt straks alleen nog contact met de overheid onderhouden, je bankzaken en dingen als water/gas en licht regelen als je een werkende internetverbinding hebt. Met deze vereniging wil ik zorgen dat internetgebruik geen verplichting wordt, maar een keuze blijft”.

Internet mag voor ons dan wel een eerste levensbehoefte zijn, maar dat is niet voor iedereen zo. Volgens het CBS had in 2015 acht procent van alle Nederlanders geen internet. Dat waren toen 1,2 miljoen mensen. “Internet is een luxe, een abonnement kost veel geld en je hebt ook een computer of laptop nodig om op internet te kunnen. Niet iedereen kan zich dat veroorloven. Ook voor digibeten en ouderen die niet goed weten hoe ze met internet om moeten gaan, is surfen geen optie. Het is niet voor iedereen makkelijk te gebruiken”.

Van Luijk kwam er later pas achter dat hij internet wel erg vaak gebruikte. “Toen ik in een hutje op de hei woonde zonder internetverbinding merkte ik pas hoe afhankelijk ik was geworden van internet. Vooral mijn werk regelde veel via internet, bijvoorbeeld de roosters. Dan moest ik eerst naar de bibliotheek om daar mijn rooster te controleren. En vertrouwelijke zaken als belastingaangiftes of bankbetalingen doe je helemaal liever niet in een openbare ruimte”.

Benieuwd naar de aflevering van Zeven Dagen Zonder? Bekijk ‘m hier!

——-
Door Rebecca Erbrink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.