Leenstelsel afschaffen? Segers: ‘Wij zijn de sjaak, hoor ik thuis’

Afgelopen zaterdag hebben studenten een protestmars georganiseerd in Den Haag. De protestmars was tegen het leenstelsel en voor herinvoering van de basisbeurs. De studenten willen dat de politiek gaat luisteren naar hun problemen. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie lijkt in ieder geval te luisteren naar de problemen van hun generatie.

Psychische klachten

Gert-Jan Segers vindt dat jongeren onder grote druk staan. Ze moeten presteren op het gebied van studie en werk. Gevolgen hiervan zijn stress en een toenemend aantal burn-outs en zelfmoorden. Bijna 25 procent van de jongeren heeft te maken met stress- of burn-outklachten. Verschillende partijen in de Tweede Kamer maken zich druk om psychische problemen onder studenten. Begin november riep de Kamer de regering op om te zorgen voor laagdrempelige hulpverlening bij alle onderwijsinstellingen. De VVD en PVV stemden tegen.

Studenten denken dat de stress ontstaat door prestatiedruk in de maatschappij, maar ook door het leenstelsel, zegt LSVb-voorzitter Van Breugel. Jongeren moeten met een schuld van gemiddeld bijna 21.000 euro de woningmarkt op. Segers vindt dat hier een taak voor de overheid ligt.

Basisbeurs werd leenstelsel

In 2015 werd het leenstelsel verwelkomd in Nederland. De basisbeurs verdween hiermee. Er zou 1 miljard euro vrij moeten komen en dit geld zou worden gestoken in de verbetering van het onderwijs. Segers zegt dat er heel veel mogelijkheden liggen voor jongeren, maar dat hierdoor de druk om te slagen alleen maar groter wordt. Segers zei twee jaar geleden al dat het leenstel moest worden afgeschaft. Het CDA en de ChristenUnie pleitten er afgelopen vrijdag opnieuw voor om het leenstelsel af te schaffen. Dit kan echter alleen in een volgende kabinetsperiode. Rutte III heeft beloofd het stelsel niet af te schaffen, ook de ChristenUnie heeft hiervoor getekend. Segers zegt dat er met deze coalitie al het mogelijke uit is gehaald. Hij doelt met deze uitspraak onder andere op de halvering van het collegegeld en minder studiepunten om door te mogen gaan naar het volgende jaar.

Wij zijn de sjaak, hoor ik thuis; wij krijgen geen basisbeurs, onze schulden lopen op

‘Ik zie een vermoeide, overbelaste generatie jongeren, waaromheen het veel te stil is. Voor hen wil ik me als politicus sterk maken.’ Segers wil samen met verschillende organisaties werken aan een manifest met aanbevelingen voor de overheid. ‘Dat begint met een bijeenkomst in februari, waarvoor we 250 jongeren uitnodigen om te vertellen wat hun zorgen en angsten zijn’ vertelt Segers.

‘Dit is de eerste generatie sinds de Tweede Wereldoorlog die opgroeit met het perspectief dat ze het minder krijgen dan hun ouders. Wij zijn de sjaak, hoor ik thuis; wij krijgen geen basisbeurs, onze schulden lopen op. Daar hangt een donkere wolk boven’ vertelt Segers over de gesprekken die hij met zijn dochters van 14, 18 en 20 jaar oud heeft gehad. ‘Het moet niet zo zijn dat studenten op die leeftijd al zo overbelast zijn. In die periode moet je hoopvol in het leven staan en naar de toekomst kijken’ zegt Segers over zijn dochters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.