‘De CHE weet nog niet goed hoe ze moet aansluiten bij migrantenstudenten’

 Een keer in de zes weken wordt het Diversiteitscafé op de CHE georganiseerd. Er worden onderwerpen besproken als ‘familie en studie’ en ‘thuis op de CHE’. Een keer in de drie weken is er ook een Diversiteitslunch. Het Diversiteitscafé gaat er om dat studenten zich onderling verbonden voelen en erkenning kunnen vinden.

Irna Ligtenberg is Adviseur diversiteit op de CHE en docent bij de afdeling Sociale Studies. Ze houdt zich bezig met de organisatie.

De CHE heeft in verhouding erg weinig migrantenstudenten. Irna denkt dat de CHE nog niet zo goed weet hoe ze moeten aansluiten bij migrantenstudenten. De school heeft hiervoor wel een goede basis en dat is de persoonlijke aandacht die er is voor studenten.

Dit jaar is het Diversiteitscafé wat groter aangepakt dan voorheen. Hier komen meestal migrantenstudenten en studenten met interesse in andere culturen. Het gros van de studenten op de CHE komt uit een hele witte omgeving. ‘’Voor beide kanten liggen er mooie leermomenten.’’

Verbazing over het gebrek aan migrantenstudenten

Irna heeft altijd gewerkt met migranten. Voordat ze docent op de CHE werd, was ze jongerenwerker bij Youth for Christ. Toen ze op de CHE kwam was ze verbaasd over ‘al die meisjes met die lange blonde haren’ en het gebrek aan migrantenstudenten. Daarvoor werkte ze in een omgeving waar tachtig procent niet wit was. ‘’Voor mij was het wel een beetje een cultuurshock, terwijl ik hier zelf ook gestudeerd heb. Dat raakte mij wel. Zeker toen ik in gesprek ging met migrantenstudenten en ik hoorde dat ze niet altijd zichzelf mogen zijn.’’

Een groot percentage vindt het prima dat iemand anders is, maar kan er niet mee omgaan.

Elkaars wereld leren kennen

Irna heeft onderzoek gedaan naar migrantenstudenten op de CHE. Hier kwam uit dat ze niet automatisch het idee hebben dat ze er bij horen en dat ze vaker stoppen met hun studie. Migrantenstudenten vallen vaker uit als ze geen sociale en academische integratie hebben. ‘’Een groot percentage vindt het prima dat iemand anders is, maar kan er niet mee omgaan. Je zoekt gelijkgestemden op, dat is een mens ook eigen. Ik snap ook wel dat studenten niet automatisch kiezen om om te gaan met iemand  iemand die anders is. Maar dat vind ik tegelijkertijd ook heel schrijnend.”

Een relatie opbouwen met de studenten kost heel veel tijd, denkt Irna. Dat schiet er heel snel bij in. In het organiseren van het Diversiteitscafé gaat het werk niet zitten. Het inhoudelijk voorbereiden ook niet, maar de studenten daar krijgen kost wel werk. Je moet echt het gevoel geven dat ze welkom zijn en van elkaar kunnen leren.

‘’Als iemand hier zo verloren rondloopt omdat die migrant is vind ik dat zo oneerlijk. Je raakt echt mijn hart en mijn passie als ik me mag inzetten voor de migrantenstudenten. Ik wil heel graag studenten bij elkaar brengen, zodat ze elkaars wereld leren kennen. Dan kan er echt iets moois gebeuren.’’

 

Ben je geïnteresseerd in bi-culturaliteit of heb je zelf een bi-culturele achtergrond? Meld je dan aan voor het Diversiteitscafé bij Irna Ligtenberg (hligtenberg@che.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.