De CHE leert je straks mensenhandel te bestrijden

Je hebt het vast al gehoord: onze hogeschool wil over een paar weken starten met de post-hbo-opleiding ‘Bestrijding mensenhandel’. Huh? Bestaat dat nog? 

Door: Nicolette de Boer

Misschien denk je bij mensenhandel wel aan 19e eeuwse praktijken: een hoop Afrikanen die op een schip worden vervoerd om daarna gedwongen op plantages te werken. Maar de realiteit is dat er anno 2016 nog steeds sprake is van mensenhandel.

Iemand die daar veel van weet is Tamme de Leur. Hij is werkzaam in de media en nam het initiatief voor deze nieuwe opleiding. “Mensenhandel is veel dichterbij dan we denken”, zegt de CHE-docent. Eerder gaf hij al een minor over dit onderwerp. “Zo worden mensen seksueel uitgebuit of er worden organen verhandeld. Denk ook aan de herkomst van je kleding en koffie, want er worden mensen uitgebuit zodat jij goedkoop koffie kan drinken.”

Groot probleem
Als De Leur terugkijkt naar de minor, waaraan 100 studenten meededen, waren er studenten die tijdens hun stage al met mensenhandel (zoals prostitutie) te maken kregen. Ook waren er CHE’ers die het gewoon een interessant onderwerp vinden. “Deze opleiding is hetzelfde, maar dan voor afgestudeerden.”

“Mensenhandel is één van de grootste problemen die we kennen”, zegt De Leur. “Na drugs en geldvervalsingen is dit een van de grootste criminele activiteiten.” En dat is groter dan we denken, onzichtbaarder dan we zien. “Alles wat crimineel is daar moet je eigenlijk onderzoek naar doen.”

Hij vergelijkt het ook met drugs: “We weten dat er drugshandel is doordat we drugsafval tegenkomen, maar we weten niet wat er precies aan de hand is. Je ziet niet hoeveel ervan plaatsvindt.” Daarom vergelijkt hij het met de welbekende ijsberg: “Je ziet alleen het topje.”

 

Tamme de Leur
Tamme de Leur (foto Pauw Media/EdeStad)
Tijdens je werk
De opleiding ‘Bestrijding mensenhandel’ is een post-hbo-opleiding en daarmee een aanvulling voor reeds afgestudeerden. Zo kunnen verpleegkundigen orgaanhandel in het ziekenhuis constateren. En maatschappelijk werkers kunnen bijvoorbeeld prostitutie bespeuren.Maar ook journalisten kunnen een hoop opsteken. Zo ergert De Leur zich aan de onkunde bij berichtgeving over mensenhandelaars die bij de grenzen van Turkije zouden staan: “Iemand die een vluchteling oplicht om voor een paar duizend euro in een rubberbootje te stappen, dat is geen mensenhandelaar maar een mensensmokkelaar.” Bij mensenhandel gaat het vooral om iemand tegen zijn wil op lange termijn uit te buiten.

#primeur
Op 23 maart zal de eerste post-hbo van start gaan. In het najaar weer één. Ook komt er weer een minor voor CHE-studenten. Beide studies zijn de eerste en enige in Nederland en daarmee uniek. De inschrijvingen beginnen op 1 maart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.