Christendemonstranten op de CHE: “You dress like a whore”

‘God is angry with you’ klonk het luidkeels en meerdere keren op het terrein van de CHE. Twee demonstranten hielden vandaag een protest voor de Christelijke Hogeschool Ede. De mannen noemen zichzelf  ‘gewone christenen’ die de wereld ingaan om de zonden van mensen te verkondigen.

Christiaan, die zijn achternaam niet vermeld om eigen ‘veiligheidsredenen’, staat hier samen met de Zweedse Emanuel Paulsson. Samen bezoeken ze plekken waar volgens hun gezondigd wordt. Ze zijn op de CHE omdat de studenten en docenten ‘lauwhartige christenen’ zijn. “We staan voor een school die zich uitgeeft als een christelijke school, maar ik hoor jullie zelf toegeven dat jullie allemaal zondaren zijn. Dan zijn jullie geen christenen.” Ook zijn Christiaan en Emanuel regelmatig te vinden op homoparades. “De enige seksuele relatie in de bijbel is die tussen een man en een vrouw.” Het draait volgens Christiaan om ‘de keuze’ die je hebt als homofiel persoon. “Je kunt geen homo zijn. Als je je identificeert met homofilie ben je verward in je hoofd omdat je denkt dat je seks moet hebben met iemand van hetzelfde geslacht wat onnatuurlijk en destructief is.”

Christiaan en Emanuel identificeren zich niet met een bepaalde geloofsstroming. Ze noemen zichzelf ‘gewone christenen’, omdat ze per definitie alle christenen die zondigen ‘lauwhartig’ vinden. Christiaan: “Ik zondig niet meer. Ik ben een mens met een vrije wil. Ik kan dus kiezen.” De vragen van omstanders nemen toe door deze vrij pittige uitspraken. Een omstander wijst hem op zijn kleding, die hoogstwaarschijnlijk is geproduceerd door kinderhanden. “Waar wordt in de bijbel de zonde van kinderarbeid genoemd? Dat staat er niet letterlijk.” Aldus het verweer van Christiaan.

“Jullie geloven dat iemand die kleine kinderen misbruikt, en daarna sorry zegt, alsnog het eeuwige leven krijgt.”

Verschillende omstanders nemen deel aan het gesprek en de groep rondom de twee mannen wordt alsmaar groter. Wanneer Christiaan zegt dat hij niet zondigt, klinkt er weerstand vanuit de groep. Een omstander komt met een Bijbelvers uit 1 Johannes waarin staat: ‘Wie zich geen zondaar noemt is een leugenaar’. Maar ook daar heeft Christiaan een antwoord op. “In Johannes 1 staat ook dat wij moeten wandelen zoals Jezus. Je kan niet beweren dat je gemeenschap hebt met Jezus Christus en tegelijkertijd kunt zondigen. Dan zeg je automatisch dat Jezus Christus een zondaar was. Je verdient geen eeuwig leven als je in zonden leeft.” Christiaan probeert zijn standpunt te verduidelijken. Hij gebruikt hierbij een voorbeeld dat bij veel van de omstanders niet goed valt. “Als jij gelooft dat je de rest van je leven kunt zondigen, dan keur je pedofilie goed. Jullie geloven dat iemand die kleine kinderen misbruikt, en daarna sorry zegt, alsnog het eeuwige leven krijgt.”

“Ik vind dat vrouwen zoals jij zich netter moeten kleden. Moet je kijken hoe je erbij loopt.”

De spanningen lopen op door Christiaans controversiële uitspraken tijdens de demonstratie. Eerder riepen de twee ‘evangelisten’ naar een voorbijganger “You dress like a whore”. Later spreekt hij nog een meisje aan op haar kleding. “Ik vind dat vrouwen zoals jij zich netter moeten kleden. Moet je kijken hoe je erbij loopt.” Het meisje reageert verontwaardigd en ook uit de rest van groep klinkt een afwijzend geluid. Dit weerhoudt Christiaan en Emanuel er niet van om te stoppen. In tegendeel. Hun boodschap is confronterend, zeggen ze zelf, maar moet wel gehoord worden.

Reactie school

Hermen Ridderikhof, adviseur marketing en communicatie op de CHE, liet weten dat ze de twee mannen nauwkeurig in de gaten hielden. Een aantal jaar terug was er eenzelfde protest. Ridderikhof: “We wachten even af hoe de studenten reageren. Wanneer zij zich ongemakkelijk of bedreigd voelen grijpen we uiteraard in.” Later op de middag arriveerde de politie. Het is nog niet duidelijk welke acties er verder zijn ondernomen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.