CHE-studenten filmen in vluchtelingenkamp bij Calais

De vierdejaars journalistiekstudenten Lauri van Bodegraven en Bernhard Vreugdenhil zijn gisterochtend vertrokken naar Frankrijk. De bestemming: het vluchtelingenkamp bij de haven van Calais. Eerder vond het tweetal elkaar in een onderwerp dat dichtbij hun hart ligt: de huidige vluchtelingenproblematiek. Daarover willen ze als afstudeerproject een documentaire maken. 

Door: Nicolette de Boer

Razend interessant is het vluchtelingendebat, vinden Lauri en Bernhard. Hoe wordt die nu gevoerd, wat is de inhoud en wat voor argumenten komen daarbij aan het licht? Maar het echte menselijke aspect ontbreekt in deze discussie, betogen de twee. Lauri: “De echte oplossing van het probleem begint bij praten. Niet door van de daken te schreeuwen wat er wel of niet moet gebeuren.”

Maar de vluchtelingenproblematiek is zo ontzettend groot. “Dat willen we klein maken”, zegt Bernhard. “We filmen een jonge, hoogopgeleide Syriër. We laten hem vertellen over zijn achtergrond en leggen zijn dagelijks leven vast.”

Compassie
Het uiteindelijke doel: compassie kweken. “Dit had jou of mij ook kunnen overkomen”, zegt Lauri. Haar stem versnelt en ze praat luider, enige frustratie is merkbaar. “De mensen die nu in die tenten zitten, dat zijn mensen die ook werk hadden. Een huis. Een gezin. Eenzelfde soort leven als wij. Plots moesten ze vluchten.” Ze wordt daarin aangevuld door Bernhard: “Zo’n reis kost je al snel vijf- tot zesduizend euro. De echte arme sloebers konden die reis niet eens betalen.”

Eerder, in oktober, namen ze al een kijkje in het kamp. Aangedaan kwamen ze terug. Tegelijkertijd werden ze geraakt door de hoop die er leeft. Mensen die een eigen handeltje starten, of families die met elkaar thee drinken. “Ik voelde me bezwaard om bij hen aan te schuiven.”

Crowdfunding
Lauri en Bernhard zijn een crowdfundingsactie gestart om 2500 euro in te zamelen voor het project. Daarvan betalen ze noodzakelijke dingen zoals editors, het logo, de design en de muziek. Op het moment van schrijven is er 580 euro opgehaald, bijna een vierde van het benodigde bedrag.

Wil jij ook bijdragen? Klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.