CHE schrapt eigen bijdrage niet

Ondanks kritiek van studenten heeft het college van bestuur van de CHE besloten om de eigen bijdrage die van studenten gevraagd wordt niet te schrappen. Wel willen ze een aantal wijzigingen aanbrengen in de manier van betalen en de communicatie naar studenten toe.

Dat zegt Pieter van Oudenaarden van het college van bestuur naar aanleiding van een rapport dat de studenten hogeschoolraad (SHR) opstelde. De SHR verzamelde in opdracht van het college reacties van studenten over de eigen bijdrage op de CHE.

Het college heeft besloten om op een aantal punten actie te ondernemen. Zo wordt er nagedacht over de communicatie naar studenten toe over de eigen bijdrage. Van Oudenaarden heeft daar al een plan voor. “Ik denk dat het goed is om aan het begin van het jaar iedere student een email te sturen waarin staat hoe hoog de eigen bijdrage voor die student is en dan een link naar een schema op Entree voor een specifieke verantwoording van de kosten.”

Ook heeft het college opdracht gegeven om te kijken naar de manier van betalen. Op dit moment wordt de eigen bijdrage geïnd door middel van automatische incasso. Volgens Van Oudenaarden is dit niet helemaal netjes omdat er nu geen toestemming van de student wordt gevraagd. Een concreet plan is er nog niet, maar het doel is om een manier te vinden die “slimmer en studentvriendelijker” is.

Daarnaast moet het voor studenten duidelijk worden dat ze soms de keuze hebben om aan bijvoorbeeld excursies mee te doen (en daar dus voor te betalen) of niet. Of dat betekent dat studenten hun geld terug kunnen vragen als ze dit schooljaar niet met bepaalde excursies hebben meegedaan durft Van Oudenaarden niet te zeggen.

Ondanks de aanpassingen is het college ervan overtuigd niets verkeerd te hebben gedaan. “Wij denken dat we alles volgens de regels hebben gedaan maar er zijn grijze gebieden in de regelgeving waardoor het kan zijn dat we fouten hebben gemaakt of dat het lijkt alsof we fouten hebben gemaakt. Daarom hebben we het ook laten onderzoeken.” Ook heeft het college contact gezocht met het VIAA om te kijken hoe zij omgaan met de eigen bijdrage.

Het college heeft (nog) geen contact gehad met het ISO en de ISR, twee studentenvakbonden die eerder dreigden met een rechtszaak als hogescholen hun beleid met betrekking tot het eigen risico niet aanpassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.