Bezuinigingen op school: studiecentrum in huidige vorm wordt veranderd

Wellicht is het je al bekend: onze hogeschool moet flink bezuinigen. Er gaat geld naar de verduurzaming van de CHE, maar helaas betekent dit dat andere voorzieningen aangepast moeten worden. Onder andere het studiecentrum krijgt te maken met veranderingen. Vanwege de bezuinigingen wil directeur Wim van Velzen, van Dienst Service & Expertise (DSE) het studiecentrum in huidige vorm veranderen.

Onderaan dit artikel staat een video over dit onderwerp. Lees verder om de video te bekijken!

Gert Jan Kraaikamp is teamcoördinator van het studiecentrum en vindt het volgende van de plannen die klaarliggen voor het studiecentrum: “Als medewerker ben ik geschrokken van dit nieuws en vind ik het erg jammer dat deze keuze wordt gemaakt.”

 

Wat vind je ervan dat het bestuur wilt bezuinigen op het studiecentrum?

“Ik vind het erg jammer dat deze keuze wordt gemaakt. Het studiecentrum is zo’n mooie en goedlopende voorziening binnen onze school. Veel studenten en medewerkers maken gebruik van de faciliteiten die het studiecentrum biedt. Je kan er samenwerken en elkaar ontmoeten, studeren in een rustige en open ruimte, het is een laagdrempelige voorziening die altijd open is en waar je echt kennis op kan doen voor je vakgebied of persoonlijke ontwikkeling.

Dus ik vind het super jammer dat dit misschien verandert of verdwijnt. Het nieuwe idee is, volgens mij, dat de digitale voorziening wordt uitgebreid. Wij hebben al veel online en digitaal materiaal en ik ben een groot voorstander van de digitalisering in het algemeen. Maar helaas kan nog niet alles worden gedigitaliseerd. Veel uitgevers hebben de studieboeken ook nog niet allemaal digitaal in hun aanbod zitten.

Elk boek kan als e-book worden verkocht, maar heel veel commentaren van theologie zijn er nog niet in een digitale vorm, dit geldt ook voor veel materialen van de PABO. Daarnaast is het ook behoorlijk duur voor studenten om alle boeken zelf digitaal in te kopen, in plaats van te lenen bij ons. Naast het lesprogramma spelen wij ook in op de actualiteit en op basis daarvan kopen wij ook boeken in. Soms vragen studenten ook boeken over een bepaald onderwerp aan, zoals mentale gezondheid. Dit gaat vaak uit van de afdeling studentenwelzijn.

Het zou eeuwig zonde zijn als deze voorziening onze hogeschool verlaat. Bezuinigingen op het studiecentrum zijn namelijk onomkeerbaar. Sommige bezuinigingen kunnen nog uitgesteld of teruggedraaid worden, maar als je een studiecentrum met al haar boeken weghaalt dan is dit definitief verdwenen. Dat is zonde van al ons materiaal.”

 

“Binnen het studiecentrum is er een goede afwisseling is tussen studeren, ontspannen en ontmoeten”

 

Op welke plek kunnen studenten de service van het studiecentrum nu vinden?

“Studenten, docenten en medewerkers kunnen nu binnen de CHE terecht voor boeken, spellen en andere studiematerialen, zoals vakbladen en kranten. Daarnaast is er een digitale bibliotheek waar iedereen gebruik van mag maken. Het voordeel van het studiecentrum in de huidige vorm is, dat je er handig kan samenwerken met medestudenten. Dat er een goede afwisseling is tussen studeren, ontspannen en ontmoeten. Het is een multifunctionele voorziening waar verschillende mensen binnen onze hogeschool baat bij hebben.”

 

Vanaf wanneer kunnen studenten terecht voor jullie service in een andere vorm?

“Als de plannen zouden doorgaan dan zouden de veranderingen vanaf volgend schooljaar ingaan. Zoals het vandaag de dag, (lees: 14 december 2023), bekend is komt er in januari een consultatieronde. Hierbij wordt er geïnventariseerd bij alle opleidingen waarom het belangrijk is om het studiecentrum te behouden. Wel wil de school de studieplekken behouden, want ze hechten veel waarde aan deze plekken waar studenten en docenten goed kunnen werken. Wel wil ik erbij zeggen dat dit een klein deel is dat bij mij bekend is. Mij is verteld dat er nog wel studieboeken beschikbaar zijn, maar dan in een andere vorm. Mijn punt is echter dat dit voor een heel groot deel van de Nederlandstalige materialen nog volstrekt onmogelijk is.

 

“Het studiecentrum is vitaal en nuttig voor studenten”

 

Het idee is, dat het fysieke studiecentrum er niet meer zal zijn en dat het materiaal gedigitaliseerd wordt. Maar over deze kwestie is veel te doen. De Hogeschoolraad, verschillende opleidingen, docenten en studenten voeren protest tegen dit idee. Het is spannend op welke manier en in welke vorm het gesloten gaat worden. De plannen nu zijn dat alles dicht gaat en digitaal wordt. Maar ik hoop het tij te keren. Het studiecentrum is vitaal en nuttig voor studenten.”

 

Hoe wordt erop gereageerd binnen het studiecentrum, door studenten en medewerkers?

“Door de medewerkers van het studiecentrum werd er met grote verslagenheid en schrik op dit nieuws gereageerd. Het voelde alsof het niet belangrijk was wat wij deden en alsof wij minder gewaardeerd worden. De doelstelling van de bezuinigingen is de kosten van de medewerkers in dienst omlaag te brengen. Dus wij zouden als medewerkers de digitale bibliotheek moeten beheren.

Ondanks het verslagen gevoel is het wel een grote steun dat studenten en docenten ons veel complimenten geven over ons werk. Wij zien reacties van ongeloof en verbazing. Dagelijks krijgen wij reacties waarin er steun wordt betuigd aan ons belang om het studiecentrum in de huidige vorm te behouden. Dit zorgt wel voor een gevoel van waardering. Er wordt veel medeleven getoond vanuit studenten en medewerkers.”

 

Waarom moet het studiecentrum in huidige vorm blijven bestaan volgens u?

Het studiecentrum is een laagdrempelige, sfeervolle, dienstverlenende voorziening binnen de school waar je als student op een goedkopen manier studiemateriaal kan leven en gastvrij ontvangen wordt. Er is plek voor ontmoeting en ruimte voor samenwerking. Het is eigenlijk een multifunctionele plek die niet verloren mag gaan. Dit is vooral in het belang van studenten. Dit gaat allemaal verloren als het studiecentrum verdwijnt uit de CHE. Dit is ook gebleken tijdens de Coronaperiode toen alles dicht was en iedereen individueel thuis zat te werken. De ontmoeting werd zo gemist en juist de CHE heeft er na die tijd op gehamerd hoe belangrijk die ontmoeting weer was. Dan is dit besluit volstrekt onbegrijpelijk.”

 

“Wat je als student kan doen om dit tegen te houden is: je stem laten horen”

 

Wat kunnen studenten doen voor het behoud van het studiecentrum in de huidige vorm?

“Wat je als student kan doen om dit tegen te houden is: je stem laten horen. Sommige studenten hebben mails gestuurd naar de directie om hun ongenoegen te uiten. Daarnaast kun je feedback geven op de zuil bij de hoofdingang, laat daar ook vooral weten hoe je erin staat. Sommige studenten vinden digitaal lezen fijner, maar er zal altijd een grote groep studenten blijven die het fijn vindt om uit een fysiek boek te lezen. Daarnaast is het ook bewezen, vanuit meerdere onderzoeken, dat het leesniveau van de Nederlandse scholieren omlaag is gegaan en dat het fysiek lezen van een boek ervoor zorgt dat de stof beter blijft hangen. Vanuit het oogpunt van onderwijs- en studiekwaliteit snijdt het bestuur zich in de vingers als zij er radicaal voor kiezen om het studiecentrum te sluiten Financieel levert het helemaal niet zoveel op en de schade is veel groter.”

 

Wat gaat u zelf doen om het studiecentrum in de huidige vorm te behouden?

“Ik ga de barricade op door er met verschillende mensen over te spreken. Ik steek dit nieuws niet onder stoelen of banken en ben ook niet bang om het met bezoekers van het studiecentrum te delen. Daarnaast probeer ik in gesprek te blijven met het bestuur en de beleidsmakers. Als team coördinator van het studiecentrum probeer ik hen te wijzen op de nadelige gevolgen van een sluiting van het studiecentrum. Mijn boodschap is: weet wat je doet als je het studiecentrum sluit.

Nu zie ik mijzelf als een loyale CHE medewerker, maar het is, vind ik, ook mijn taak om studenten en medewerkers te wijzen op de nadelige gevolgen van een eventuele sluiting. Ik denk dat de sluiting van het studiecentrum niet nodig is. Het is een beetje het kind met het badwater weggooien. Ik zie de aandacht voor deze kwestie toenemen, dit trekt nu eenmaal aandacht. Dus ik hoop dat wij het tij nog kunnen keren en de sluiting van het studiecentrum tegen kunnen houden.”

 

Maar wat vinden studenten en docenten van deze plannen? Check het hieronder in onze video.

Ben jij benieuwd wat het bestuur hiervan vindt? Lees het na de kerstvakantie op AdRem!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.