Ben jij ook echt ongelooflijk gestrest?

De stilteruimtes zitten vol, alle pc’s zijn bezet en studenten zijn omgeven door honderden papieren en markeerstiften. Tekenen dat de tentamenperiode weer in volle gang is. Je probeert nog te redden wat er te redden valt en zenuwinzinkingen te verdoezelen. Toch verraadt ook je taalgebruik dat je gestrest bent.

Volgens Amerikaans onderzoek geeft het gebruik van versterkende bijvoeglijke naamwoorden, zoals ‘echt’ en ‘ongelooflijk’ blijk van stress. Bij het gebruik van deze woorden zijn er in het lichaam actief de geassocieerd worden met stress, zo meldt het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Voor dit onderzoek werden 143 mensen 2 dagen bewapend door een audio-recorder. Hiermee werden gesprekken van de deelnemers opgenomen en geanalyseerd door wetenschappers. Hierop volgde een bloedonderzoek om te meten hoeveel stressgenen in hun lichaam actief waren.

Hieruit concludeerden de wetenschappers dat mensen die veel emotioneel beladen woorden gebruiken opvallend vaak een hoog stressniveau hebben. Ook bleek dat de gestreste proefpersonen een tikkeltje egoïstisch zijn tijdens het ervaren van stress. Ze waren vooral met zichzelf en hun stress bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.