5 vragen aan de studentenpsycholoog van de CHE

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) hebben onderzoek gedaan naar de rol van studentenpsychologen op hogescholen in Nederland. Uit dit onderzoek bleek dat er lange wachttijden zijn voordat studenten bij een studentenpsycholoog terechtkunnen en dat psychologen te weinig tijd en middelen krijgen om studenten echt goed te helpen, maar dat psychische klachten onder studenten wél stijgen. Maar hoe zit dit bij onze eigen Christelijke Hogeschool? En wat doet een studentenpsycholoog eigenlijk? Is er een wachtlijst? Hoe kan een studentenpsycholoog jou helpen?

jochem-2

Meet Jochum Muurling, de studentenpsycholoog van de CHE.
Hij beantwoordt 5 vragen over zijn werk als studentenpsycholoog.

Welke klachten herken jij bij studenten die bij jou komen?

“Misschien is het eerst goed om te zeggen dat ik per 1 september begonnen ben. Ik heb dus zelf 2 maanden ervaring opgedaan als studentenpsycholoog op de CHE. De klachten waar studenten mee komen zijn erg divers. Neerslachtigheid, huilbuien, slechte concentratie, piekeren, paniek, schoolwerk uitstellen, woede-uitbarstingen, eetproblemen, ga zo maar door. Achter deze klachten zitten vervolgens weer veel verschillende verhalen.”

Herken jij de toename van studenten met psychische klachten en is het hierdoor ook drukker voor de studentenpsycholoog? En zijn er bij de CHE wachtlijsten?

“Ik vind het lastig om nu al iets over een toename te zeggen. Wel is het hulpaanbod op de CHE uitgebreid met mijn aanstelling. Er waren eerst 2 pastores, nu is daar een psycholoog bijgekomen. Dat heeft aan de ene kant te maken met de inhoudelijke aanvulling die een psycholoog kan bieden. Aan de andere kant kunnen we met twee pastores én een studentenpsycholoog ook meer studenten begeleiden. Op de CHE zijn nog geen wachtlijsten. Wel weten studenten mij inmiddels te vinden, terwijl er nog maar weinig publiciteit aan mijn functie is gegeven.”

Hoe gaat het contact met de studentenpsycholoog in zijn werk? Hoeveel gesprekken voer je gemiddeld met een student? Kosten gesprekken geld? 

“Op Entree vind je informatie over mij, maar ook over de andere begeleiders die er voor studenten zijn, zoals bijvoorbeeld de pastores en de decaan. Soms weten studenten mij zelf te vinden, soms via een docent of SLB’er, soms via via. Je kunt met mij in contact komen door te mailen naar studentenpsycholoog@che.nl, als je me kent mag je me ook aanspreken natuurlijk. In je mail schrijf je kort wat je vraag aan mij is. We maken vervolgens via de mail een afspraak om verder in gesprek te gaan. Vaak stuur ik voor het eerste gesprek wat informatie over mijn werkwijze en vraag ik nog iets meer informatie over de persoonlijke situatie van de student. Dat helpt om het eerste gesprek goed voorbereid te beginnen. In het eerste gesprek geef ik uitleg over mijn werkwijze, maken we afspraken en gaan we verder in op de klachten en vragen die een student heeft. Gemiddeld voer ik ongeveer 5 gesprekken met een student, soms iets meer, soms iets minder. De gesprekken met mij of met de hogeschoolpastoors zijn kosteloos.”

Kun je voorbeelden geven van hoe jij studenten kunt helpen?  Wat kunnen studenten verwachten van het contact met jou?

Een ervaring van een student:

“Jochum helpt mij om inzicht in mijzelf en mijn omgeving te krijgen zodat ik weer verder kan. Ook leert hij mij hoe ik om kan gaan met stress en hoe ik dat kan verminderen. Dat doet hij door handvaten te geven. Die handvaten kunnen van alles zijn. Soms zijn het tips, maar het kan ook door dingen op te schrijven, die ik dan thuis verder uitwerk. Ik denk dat je voor een groot gedeelte zelf bepaalt wat er besproken wordt, het hangt af van je hulpvraag. Jochum stelt vragen en geeft nieuwe inzichten op de dingen die er besproken worden. Dat kan gaan over je thuissituatie, school, stage etc. Bij Jochum kun je goede gesprekken van een uur verwachten, waar je zeker iets aan hebt.”

“Zelf zie ik de studentenpsycholoog als een goede en noodzakelijke service van de CHE om laagdrempelig en redelijk snel kortdurende hulp te bieden of studenten te begeleiden naar goede hulp buiten de school. Ik vind het een uitdaging om heel goed aan te sluiten bij het verhaal en de beleving van elke student. Daarbij maak ik ook graag gebruik van meer algemene psychologische theorieën en werkwijzen. Dit gebruik ik om samen met de student goed zicht te krijgen op hun functioneren. Als er meer nodig is dan ik kan bieden, omdat een vraag een meer specialistische of langdurige aanpak vraagt, dan zie ik het als mijn taak een goede eerste inschatting te maken van de klachten en mogelijke oorzaken. Daarmee kan ik een student zo goed en snel mogelijk doorverwijzen. Die verwijzing verloopt overigens wel altijd via de huisarts van de student.”

Tot slot: heb je andere tips voor studenten die keuzestress of werkdruk ervaren, onzeker zijn, of andere psychische klachten hebben?

“Mijn belangrijkste tip is: probeer relaties op te bouwen met mensen om je heen die je vertrouwt en die aan je gewaagd zijn. Investeer in dat soort contacten door met hen te delen wat je echt bezighoudt, de mooie dingen en de lastige, je successen en je blunders of fouten, je ontdekkingen en je worstelingen. Dat is erg belangrijk. Heb je ernstigere klachten of twijfel je erover of ze ernstig zijn? Op internet vind je informatie en testjes die kunnen helpen om een eerste inschatting te maken van de ernst van je klachten, bijvoorbeeld deze of deze. Begrijpen mensen om je heen niet wat jou bezighoudt? Blijf daar dan niet te lang mee rondlopen. Ga bijvoorbeeld in gesprek met een docent of studiebegeleider. Je kunt ook altijd direct met mij contact opnemen, al is het maar om even te overleggen waar je het beste met je vragen terecht kunt. Daarnaast vind je op de eerder genoemde Entree-pagina ook informatie over de hulp van de pastores en ander aanbod, zoals: trainingen, gespreksgroepen en de adviseurs studiesucces. Heb je echt acuut hulp nodig? Bel dan altijd je huisarts.”

Contactgegevens van Jochum Muurling:

Studieloopbaancentrum
Werkplek 1.026a
E studentenpsycholoog@che.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.