Weg met de hopeloze student

Anoes zit in het eerste jaar van haar opleiding. De overgang van de middelbare school naar het hbo, een studentenvereniging, op jezelf wonen, het gaat niet allemaal zonder slag of stoot. Ze schrijft elke week over haar ervaringen als eerstejaars.

Met een zucht pak ik mijn to-do-lijstje van deze week er weer eens bij. Ik heb welgeteld twee dingen gedaan van de vijftien. Ik schaam me een beetje en denk bij mezelf waar het deze keer weer misging. Was het de late borrel? Of die ene serie die ik toch wat verder heb gekeken dan ik had ingepland? Het feit dat ik serie kijken had ingepland? Ik weet het niet en met een zucht bedenk ik me weer dat ik hopeloos ben.

Maar nu ben ik het zat. Bij de pakken neerzitten omdat ik me niet aan mijn planning heb gehouden deze week? Of dat ik eigenlijk elke dag fastfood heb gegeten door gebrek aan kookkunsten? Nee. Wat ik nu moet gaan doen is een realistische planning maken, een snelcursus makkelijke gerechten volgen en hulp inschakelen van de mensen om me heen.

Ben je zelf ook zo’n hopeloze student(e)?  Volg dan deze tips op:

1. Vraag om hulp; er zijn zat mensen die je willen helpen en die staan er echt niet gek van te kijken als er een keer iets niet lukt!

2. Zorg dat je je tijd op een goede manier indeelt; kijk je elke dag tv/series/films? Plan daar dan nu een avondje voor in zodat het in evenwicht blijft met de rest van je taken.

3. Maak een realistische planning; in het begin ben je gemotiveerd en denk je dat je wel vijf dingen op een avond kan doen, maar kijk realistisch naar jezelf en schat dan in of je dat wel echt vol kan houden.

4. Zet die eerste stap! Alle begin is moeilijk maar het belangrijkste is, is dat je het echt gaat doen, anders verandert er niets.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.