Thom: “Mijn ex manipuleerde en loog alles bij elkaar”

Thom* (21) zit in zijn tweede jaar van de opleiding SPH. Hij is een ondernemende jongen die graag muziek maakt en met zijn vrienden is. Hij heeft een paar jaar geleden de keuze gemaakt om echt met God te leven. Hij betrekt God bij alle keuzes die hij maakt, ook op het gebied van relaties en seksualiteit. Thom heeft veel meegemaakt in relaties. Zijn vorige relatie was met een 10 jaar oudere vrouw met een persoonlijkheidsstoornis. Zij had ook al een kind. Nu heeft hij net een nieuwe relatie waar hij heel gelukkig mee is.

Een paar jaar geleden zijn de ouders van Thom gescheiden. Hierdoor heeft hij ontdekt dat hij liefde heeft gemist en dat ging hij compenseren in relaties. “Ik heb verschillende relaties gehad waarin ik heel veel liefde ging geven, zodat ik ook veel liefde zou ontvangen. Deze relaties verliepen erg moeizaam. Mijn vorige vriendin was 10 jaar ouder, ze had een persoonlijkheidsstoornis en een kind. Ik hield heel veel van haar, maar ze was heel erg manipulatief en ik kreeg altijd verwijten naar mijn hoofd. Op een gegeven moment was ik zo kapot dat ik naar God toe ben gegaan om te vragen wat ik moest doen. Ik ervaar heel erg de leiding van God in mijn leven. Ik wist vaak niet wat ik moest zeggen tegen mijn ex als ze weer tegen mij aan het schreeuwen was. Dan vroeg ik aan God of hij mij de juiste woorden wilde geven. Dat deed Hij dan ook.”

Thom heeft sinds kort een nieuwe relatie. Hij ziet dit als Gods leiding en is erg dankbaar dat het allemaal zo goed gaat. “Wij hebben besloten om het rustig aan te doen en dat gaat heel erg goed. Samen met mijn vriendin bid ik veel. Ik vind het heel belangrijk om samen met God bezig te zijn. Dat miste ik wel in mijn vorige relaties. Ik geloof dat een relatie en geloven parallel aan elkaar moeten lopen. Seksualiteit is iets heel moois en belangrijks binnen een relatie. Ik heb vanuit huis heel erg mee gekregen dat ik mijn eigen beslissingen mag maken. Hierdoor ben ik wel een paar keer flink op mijn bek gegaan, maar ik heb er ook heel veel van geleerd”.

Thom vindt het heel belangrijk dat de nadruk niet op seks komt te liggen, maar dat de relatie is gebouwd op een stevige basis. Hij noemt het voorbeeld van een stoel met 4 poten: emotioneel, sociaal, intimiteit, geloof. Deze moeten tegelijk groeien, anders gaan ze scheef staan. “Wel seks voor het huwelijk, geen seks voor het huwelijk, ik vind het een eindeloze discussie waar je niet uitkomt. Ik vind het hypocriet als je geen seks wil voor het huwelijk, maar alles wat er omheen zit doe je wel. Ik ervaar daarin ook intimiteit en verbondenheid.  Ik zie het huwelijk en seksualiteit los van elkaar. Ik heb zoveel gebroken relaties en huwelijken om mij heen gezien, ik denk dat dat heel anders is dan in de Bijbel vroeger. Daar wordt het huwelijk heel puur beschreven en de maatschappij plakt er nu een sticker op. Seksualiteit moet goed besproken worden, ik vind dat het binnen een relatie hoort en verbonden moet zijn met liefde. Samen met mijn vriendin bespreken we alles, met elke stap die we zetten betrekken we God en evalueren we dat ook weer. Ik weet dat God heel dichtbij mij staat en ik geloof dat als Hij vindt dat ik iets verkeerd doe, dat Hij mij dan wel terug trekt. Intimiteit versterkt heel erg je relatie, ik wil heel graag mijn liefde geven aan mijn vriendin. Het is niet alleen uit lust. Ik ben er wel van overtuigd dat seks bedoelt is voor 1 persoon. Seks is een stap verder en er komt emotioneel heel veel bij kijken.

Thomas heeft veel meegemaakt op het gebied van relaties en intimiteit. Heeft hij ooit spijt gehad van de keuzes die hij heeft gemaakt? “Nee, ik heb nooit spijt gehad van de keuzes die ik heb gemaakt. Ik sta er achter en geloof dat God met mij meegaat. In mijn vorige relaties probeerde ik het heel veel zelf te doen. Ik merkte dat dit niet ging. Nu zet ik elke stap met God en dat vind ik heel fijn. Ik ervaar God echt in de kleine dingen. Bijvoorbeeld als ik in de natuur wandel, of als ik muziek maak. Dat vind ik heel gaaf.”

*Door privacy redenen is de naam van de geïnterviewde niet openbaar gemaakt. De naam in het interview is verzonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.