Slechtziendheid ervaren bij MIJN geZICHT

Tussen kunst en niets

In deze rubriek onderzoekt Savannah of een tentoonstelling die nu te zien is een bezoekje
waard is. Is het kunst, of is het niets?

MIJN geZICHT
Muzieum, Nijmegen
5 -31 maart 2018

Heb jij je weleens afgevraagd hoe de wereld eruit ziet als je niet goed meer kunt zien? Of weet je juist hoe dat (een beetje) voelt? Grote kans dat jij iemand kent of bent die een bril draagt of lenzen, maar er zijn mensen die nog minder kunnen zien of zelfs niets. Meer dan 350.000 mensen in Nederland zijn slechtziend of blind. En dat belemmert hen iedere dag in het leven. Heb jij je weleens afgevraagd hoe zij zichzelf zien in de spiegel?

Portretfoto’s die spreken

Fotograaf Murk Schaaf kwam op het idee om portretfoto’s te maken van mensen met een visuele beperking. Hij sprak met deze mensen over hoe zij zichzelf zien en vertaalde dit naar beeld. In de tijdelijke tentoonstelling, die te zien is in het Muzieum in Nijmegen, zie je twintig keer twee verschillende portretfoto’s van deze mensen. Een portretfoto van hoe andere mensen hen zien en een die is vertaald naar het beeld dat de slechtziende persoon in de spiegel ziet. Het levert hele bijzondere foto’s op. RTL nieuws maakte een speciale website waarop een aantal werken te zien zijn, mocht je een voorproefje willen zien.

Nu zul je vast wel denken, na het bekijken van de RTL website, dat je alles hebt gezien van de tentoonstelling, maar dat is niet helemaal waar! Je ziet op de site slechts een selectie van de twintig foto’s. Leuk detail aan de tentoonstelling is dat er bij de foto’s ook audio zit. Je hoort de persoon die je ziet op de foto’s dus ook zijn/haar verhaal vertellen waardoor de effecten van oogaandoeningen in beeld worden gebracht.

Interactief

Na het zien en horen van de foto’s en verhalen, kun je je goed inleven in de moeites die de geportretteerden ervaren in hun leven. Maar wat ook tof is, is het feit dat je het ook kunt ervaren in het Muzieum. Zo kun jij je nog veel beter voorstellen hoe het is om slecht te kunnen zien. Muzieum biedt twee mogelijkheden aan om een visuele beperktheid te ervaren: de donkerbelevingen en expeditie ribbelroute. In de donkerbelevingen beleef jij in een donkere kamer hoe het is om blind te zijn. In de expeditie ribbelroute krijg je een rondleiding van een blinde of slechtziende begeleider door de stad Nijmegen en ervaar je zelf hoe het is om slechtziend te zijn doormiddel van een virtual realitybril. Super interessant om eens mee te maken!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.