Pabo-student Charlotte: Een zoektocht naar balans

Charlotte is een enthousiaste pabo-student. Dit is al haar vierde jaar en ze is aan het afstuderen. Volgend jaar hoopt ze juf te worden, of ze gaat nog verder leren. Daar is ze nog niet helemaal over uit. 

Makkelijke keuze

“Voor de zomer hoop ik klaar te zijn met mijn opleiding”, zegt Charlotte lachend. “Eindelijk klaar, ik heb er nu toch echt wel zin in om alles af te ronden. Ik ben vier jaar geleden hier op de CHE begonnen aan de pabo. Eigenlijk wist ik al wel zo’n beetje mijn hele leven dat ik dit wilde doen. Kinderen vind ik heel leuk! Toen ik nog in groep 8 zat speelde ik altijd met de kinderen uit groep drie. Ook ging ik tutorlezen met iemand uit een jongere groep, ik vind het tof om kinderen te helpen. Het is grappig om te zien dat ik door de jaren heen niet heel veel ben veranderd. Ik denk nog steeds dat iedereen, soms met een beetje hulp, kan bereiken wat ‘ie wil.”

Balans

“Wat ik de afgelopen jaren wel echt heb geleerd is om te plannen. Het eerste jaar was ik super veel met mijn studie bezig, soms zelfs teveel. Ik wilde alles goed doen en dat kostte me heel veel tijd, waardoor ik niet zoveel leuke dingen meer deed. In het tweede jaar veranderde dat; ik ging juist meer uit en met vrienden afspreken, omdat ik dat erg had gemist. Maar daardoor ging m’n studie op de tweede plaats staan, en dat was niet helemaal de juiste keuze. Zo door de jaren heen heb ik geleerd om leuke dingen en studeren te combineren, inmiddels heb ik de perfecte balans gevonden.”

In eerste instantie wilde ik stoppen, maar jezelf ontwikkelen is juíst leuk

Spontane kinderen en een mooie toekomst

“Verder vind ik de stages heel tof. Elk jaar loop je best wel veel stage, en daar leer je gewoon heel veel van. In het tweede jaar had ik stage waar ik even bij vastliep, het was niet helemaal mijn plek. In eerste instantie wilde ik juist opgeven en stoppen met mijn opleiding. Dan ga je jezelf afvragen waarom je dit ook al weer deed. Desondanks ging ik door en daarna liep ik een stage die zoveel leuker was. Ik merkte ook aan mezelf dat ik vooruit ging, dat is een heel prettig gevoel. Het is fijn om echt iets te leren. Sindsdien heb ik het altijd wel naar m’n zin gehad.

Het leuke aan kinderen vind ik dat ze zo spontaan en eerlijk zijn. Als ik iets tegen een leerling zeg weet ik bijna zeker dat diegene het doorvertelt aan zijn ouders. En andersom is dat net zo. Als een ouder iets zegt tegen een leerling krijg ik dat onmiddellijk te horen. Dat onschuldige en vriendelijke vind ik erg leuk om te zien.

Ik heb zin in de toekomst, de tijd na m’n studie! Het is voor nu ook wel lang zat geweest. Het is echt mijn droom om op een internationale school les te geven in het Engels. De Spaanse zon zie ik wel zitten, mijn vriend is ook half Spaans dus dat komt goed uit. Maar of ik ga werken, een Engelse opleiding ga doen of voor gymdocent ga studeren weet ik nog niet. Eigenlijk lijkt alles me heel leuk!”

One reply on “ Pabo-student Charlotte: Een zoektocht naar balans ”
  1. Ik vind het zo leuk om de ervaringen van jonge onderwijsstudenten te lezen. Hier hebben wij er meer van nodig. Ze mag best eens bij ons op de basisschool in Amsterdam langskomen om te kijken en misschien mee te lopen als ze dat wil 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.