Nourhan: “Door terrorisme merk ik dat mensen anders kijken naar moslims”

Met een kopje koffie in de hand komt ze het atrium inlopen. “Sorry, mijn vergadering liep uit!” Nourhan is een ambitieuze meid die veel doelen voor ogen heeft. Ze werkt voor het Openbaar Ministerie en daarnaast zit ze in de Hogeschoolraad van de CHE. Nourhan is islamitisch opgevoed en heeft ervoor gekozen om naar een christelijke school te gaan.

“Ik ben opgegroeid in Egypte en op mijn veertiende ben ik naar Nederland gekomen om samen te zijn met mijn vader die al een tijdje in Nederland woonde. Ik ben als kind opgegroeid tussen verschillende geloven. Ik had zowel christelijke als islamitische vriendjes en vriendinnetjes, daardoor heb ik nooit verschil gemerkt. Ik speelde in de moskee, maar ook in de kerk. Natuurlijk zijn er wel dingen die anders zijn, maar als kind heb ik dat nooit gemerkt. In Egypte was het heel normaal om met christenen om te gaan en was er geen verschil tussen de geloofsstromingen.

Ik haal heel veel steun uit mijn geloof, het geeft voor mij zin aan het leven. Ik vind het een heel fijn gevoel dat God er is en dat Hij mij steun geeft. Je leeft ervoor en je leeft ernaar. Ik ben verloofd en ga binnenkort trouwen, ook samen met mijn verloofde halen we steun uit het geloof. Het geeft mij een bepaalde zekerheid. Vanuit mijn geloof zitten er regels verbonden aan de relatie tussen man en vrouw. Ook op het gebied van seksualiteit. Wij geloven dat dit iets is wat binnen een huwelijk hoort. Binnen de islam heeft de vrouw heel veel rechten, de man moet zich aan veel regels houden. Hierdoor heb ik de zekerheid dat ik netjes behandeld word en ook in mijn waarde word gelaten. Hij moet bijvoorbeeld om mijn hand vragen bij mijn ouders. Ik vind het fijn om ook de mening van anderen te horen. Ik ben een koppig persoon en wil graag vrijgelaten worden, maar ik vind het ook belangrijk om te horen wat andere mensen er van vinden en welke visie zij er op hebben. Maar uiteindelijk ligt de beslissing bij mij.

Hier op de CHE merk ik weinig onbegrip van medestudenten. Ik heb eerst op een openbare middelbare school gezeten, daarna ben ik naar de CHE gegaan, omdat ik het een goede school vind. Ze leveren kwalitatief goed onderwijs. Ik heb ook voor de CHE gekozen omdat het een gelovige school is, door mijn achtergrond voel ik me daarmee verbonden. Natuurlijk krijg ik weleens vragen, maar ik vind het heel leuk om daarover in gesprek te gaan. Als er in de ochtend wordt geopend met gebed, doe ik mijn smeekgebeden.”

Toch ziet Nourhan wel een verschil in de omgang met moslims dan 10 jaar geleden toen ze naar Nederland kwam. “Doordat er nu veel onrust is in de maatschappij, bijvoorbeeld door terrorisme, merk ik dat mensen anders kijken naar moslims. Er is veel haat en onbegrip. Dit vind ik jammer. Mensen hebben hele kleine kaders en kijken niet meer naar het complete plaatje. Ik praat hier niet zoveel over met mijn familie, dit is nou iets wat eenmaal gebeurt. Ik ben een heel positief persoon en wil niet teveel bij de negatieve dingen stil staan.”

Nourhan zit nu in het derde jaar van de opleiding SPH, dit combineert ze samen met haar werk voor het Openbaar Ministerie. Dit zorgt voor veel uitdaging, maar ook voor voldoening. “Ik vind het belangrijk om naar de overeenkomsten te kijken tussen de mensen. Ik ben een persoon die altijd haar glas halfvol heeft, negativiteit vind ik jammer. Ik houd niet van haat of neerkijken op mensen. Ik vind dat we elkaar moeten helpen en onze persoonlijke verschillen niet in de weg moeten laten staan, maar ze juist moeten benutten. Daarom doe ik ook SPH, ik wil graag hupverlener worden en mensen helpen. Door mijn werk bij het Openbaar Ministerie, kom ik er al veel mee in aanraking. Ik maak verbindingen tussen organisaties en mensen, die verbinding vind ik heel belangrijk. Of je nou moslim bent, christen of een ander geloof hebt, we wonen met z’n allen in Nederland en we moeten er met z’n allen voor zorgen dat we het goed hebben.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.