Milieubewust vliegen, hoe dan!?

Hoewel het weer in Nederland nog niet helemaal ideaal is, staat de zomervakantie toch echt weer voor de deur. En dit betekent dat je het internet weer kunt afstruinen opzoek naar de goedkoopste vliegtickets naar dat mooie plekje dichtbij de Caribische eilanden. Maar, al dat vliegen heeft een keerzijde: het is niet al te best voor het milieu.

Groen vliegen? Is het mogelijk? Het eerlijke antwoord is helaas nee. Vliegen is misschien wel dé grootste bijdrage aan klimaatverandering die een mens kan maken. Er gaan gemiddeld zo’n 100.000 commerciële vluchten per dag en de uitstoot dat dat met zich meebrengt is zorgwekkend.

Maar wat als je toch echt móet vliegen om op dat mooie eilandje te komen? De trein kan nog niet onderwater en met de boot zou het je acht dagen kosten. Dan moet je dus toch echt met het vliegtuig. Je voelt je als millenial slecht over je keus en je weet je geen raad.

Vrees niet! Er zijn toch wat dingen die je kunt doen om je C02- voetafdruk zo klein mogelijk te houden:

  1. Neem je eigen plastic zakje mee voor je vloeistoffen

In de zomer van 2018 waren er in Schiphol gemiddeld zo’n 200.000 passagiers per dag. Als ook maar de helft van al die mensen een plastic tasje moet hebben voor hun vloeistof tikt het wel aan en groeit de hoeveelheid plasticvervuiling. Dus zoek dat plastic zakje weer op die ergens onderin je kast ligt van die wintersport in Oostenrijk van vorig jaar.

  1. Vlieg met een luchtvaartmaatschappij die eco-bewust is

Veel bedrijven willen tegenwoordig groen zijn, want dat is hip. De meeste hebben dan ook een mooi lijstje op hun site of op het vliegveld zelf met wat ze allemaal wel niet doen voor het milieu. We weten allemaal dat vliegen slecht is, maar af en toe is het toch de makkelijkste optie. Wil je er toch iets minder schuldig over voelen, vlieg dan met een luchtvaartmaatschappij die wat beter is voor moeder aarde. Vaak vind je richtlijnen onder het kopje duurzaamheid op de site van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Dit betekent dan wel dat je die goedkope Ryanair-vlucht moet laten liggen…

  1. Neem niet te veel mee

Eentje waar veel mensen moeite mee hebben: vooral als het land van bestemming vraagt om veel modieuze outfits. Toch is het beter om lichter te reizen want zo gaat er minder mee het vliegtuig in en vermindert het brandstofverbruik!

“Als klanten lichter inpakken en eenvoudige wijzigingen aanbrengen, zoals het achterlaten van dat extra paar schoenen thuis, is de jaarlijkse milieu-impact van een lager brandstofverbruik het equivalent van het verwijderen van 10.000 auto’svan de weg gedurende [een volledig] jaar.”  Vertelt een medewerker van Delta airlines.

4. Neem een eigen plastic flesje mee

Deze is logisch, maar het is toch iets wat veel mensen vergeten mee te nemen.Door het meenemen van je eigen flesje ben je niet alleen beter bezig voor het milieu, ook je portemonnee profiteert wanneer jij geen Spa Blauw van vijf euro koopt.

  1. Download je boardingpass op je telefoon

Ook dit is voor de hand liggend. Door je boardingpass niet uit te printen is er minder papierverbruik en dus minder gekapte bomen! (En je hebt de boardingpass altijd bij je als aandenken op je telefoon).

  1. Ga met het openbaar vervoer naar en van het vliegveld

Óf zet een oproep op de CHE-Facebookpagina met de vraag of iemand toevallig ook die dag naar Schiphol moet. Wie weet maak je nieuwe vrienden en het is beter voor het milieu omdat er minder auto’s op de weg rijden. Win-win!

  1. Neem directe vluchten

Boek je vliegreisje, wanneer mogelijk, zonder overstap. Door dit te doen wordt er in plaats van twee of drie keer maar één keer opgestegen en geland. Dit bespaart zowel brandstof als wat persoonlijke stress en gedoe!

  1. Geef achteraf wat terug aan de aarde

Mocht je na deze tips alsnog het gevoel hebben dat je niet genoeg hebt gedaan, zijn er nog een aantal dingen die je lekker thuis kunt doen: plant een boom, scheid je afval, koop van de kringloop, eet minder vlees en spreek anderen ook aan!

 

Geschreven door: Phoebe Bowles 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.