Marjanne: “Ik wilde lerares worden, maar ik haalde de rekentoets niet”

Elk jaar stopt meer dan 30 procent van de eerstejaarsstudenten in Nederland voortijdig met hun studie. Ook de CHE ontglipt niet aan dit fenomeen. Waarom stoppen CHE’ers met hun studie? Wat zijn hun plannen voor het volgende studiejaar? En hoe denken ze nu over de CHE?

Marjanne (23) was vastbesloten om lerares te worden, maar nadat ze de rekentoets voor de derde keer niet gehaald had moest ze de pabo verlaten. Inmiddels zit ze in het vierde jaar van SPH.

Was jij zo’n meisje die al vanaf groep acht wist dat ze voor de klas wilde staan?

”Niet vanaf groep acht, maar het speelde al wel langere tijd door m’n hoofd. Een vriendinnetje van me wilde altijd al de pabo doen en nam me mee naar een Experience Day op de CHE. We kregen de opdracht om een les voor te bereiden en dat vond ik heel leuk en interessant. Vanaf toen wist ik: dit is het helemaal voor mij. Ik begon dan ook vol goede moed en motivatie aan m’n studie in september.”

Wat bleef er nog over van al die goede moed en motivatie in het eerste jaar?

“Het eerste halfjaar ging eigenlijk vlekkeloos; ik haalde al m’n punten en had het naar m’n zin tijdens de lessen en op stage. Het enige probleem was dus eigenlijk die rekentoets. Om naar het tweede jaar van de pabo te kunnen, moet je die halen. Je krijgt daar in principe drie kansen voor en ik had de eerste twee allebei niet gehaald. Ik heb toen enorm zitten blokken voor de derde toets, maar weer haalde ik hem niet: 98 van de 103 punten. Ik vroeg nog wel een vierde kans aan bij de examencommissie, maar die is eigenlijk alleen voor als je dyscalculie, een concentratieprobleem of iets anders hebt wat ervoor zorgt dat je de toets niet goed kunt maken. In een klap werd duidelijk dat ik niet verder mocht met de opleiding.”

Net iets te weinig punten halen bij een rekentoets; dat klinkt als best wel een lullige reden om van je opleiding af te worden getrapt. Was je boos op de examencommissie van de CHE?

“Niet zozeer op de examencommissie; die volgt ook alleen maar het protocol. Wel was ik teleurgesteld in de begeleiding die ik kreeg nadat ik gestopt was met m’n studie. De CHE houdt zichzelf altijd voor een ster op het gebied van begeleiding te zijn, maar toen ik gestopt was voelde het een beetje alsof de boodschap was ‘zoek het zelf maar uit’. Op dat gebied valt echt nog wat te winnen voor de CHE. Ik heb uiteindelijk een keuze kunnen maken waar ik nog steeds achter sta, maar dat had ook zomaar anders kunnen zijn.”

Je bent niet uit eigen beweging gestopt met je studie. Vind je de studie die je nu doet, SPH, eigenlijk niet stiekem veel minder leuk dan de pabo?

“Toen ik begon met SPH had ik eigenlijk geen idee wat ik moest verwachten. Al snel werd me duidelijk dat SPH een stuk pittiger was dan de pabo, in ieder geval voor mij. Het eerste halfjaar haalde ik geen van m’n toetsen. In die periode verlangde ik wel eens terug naar m’n vorige studie, waar ik in het eerste halfjaar eigenlijk zo doorheen fietste. De omslag kwam in de derde toetsweek: ik kwam erachter dat ik het wél aankon en kreeg rust over mijn studiekeuze. Uiteindelijk heb ik m’n propedeuse gewoon in een jaar gehaald. Nu ben ik er van overtuigd dat SPH de betere keuze is geweest; het past beter bij mijn ongeduldige karakter.”

Stel je voor: jij zou het curriculum van de pabo van 2017 mogen bepalen. Zou die rekentoets er dan nog inzitten?

“Als je me dit had gevraagd vlak nadat ik was gestopt zou ik natuurlijk meteen ‘nee’ hebben geantwoord. Nu zeg ik: ja, die zou ik er nog wel inlaten. Het is gewoon belangrijk dat je in alle vakken een bepaald basisniveau hebt als je voor de klas staat, ook rekenen. Ik vind het achteraf dan ook niet per se onterecht dat ik moest stoppen met de pabo. Rekenen ligt mij gewoon niet.”

Wat voor tips zou je studenten die net zelf zijn gestopt met hun studie willen geven?

“Ga met mensen praten die je goed kennen. Zoek zelf contact met je school over eventuele begeleiding. Het opnieuw moeten kiezen van een studie is enorm lastig, maar juist daarom moet je het heft in eigen hand nemen. Die nieuwe studie komt je niet zomaar aanwaaien.”

Ben of ken jij iemand die ook is gestopt met een studie op de CHE? Dan ben ik benieuwd naar je verhaal! Interesse? App me even op 0613413759 of stuur een mailtje naar arjanvdl@live.nl.

One reply on “ Marjanne: “Ik wilde lerares worden, maar ik haalde de rekentoets niet” ”
  1. Klinkt heel bekend… De CHE claimt heel persoonlijk te zijn, maar zodra je moet stoppen dan wordt je van het kastje naar de muur gestuurd en kom je een hoop onwillendheid en dichte deuren tegen. Zeker een aandachtspunt voor de CHE!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.