LHBT & A: Felicia is aseksueel

Ad Rem duikt in de wereld van de LHBT-community (lesbisch, homo, biseksueel, transgender)! In de maand juni zal Ad Rem elke week een student interviewen die lesbisch, homo, biseksueel of transgender is. Om aapjes te kijken? Nee. Om een beetje te kunnen begrijpen hoe een christelijke omgeving (zoals de CHE) ervaren wordt door mensen die ‘anders geaard’ zijn. Felicia valt misschien niet onder de L, H, B of T, maar schaart zich zelf toch het liefst bij deze groep. Maar dan een beetje anders.

“Toen ik de term ‘aseksueel’ tegen kwam wist ik: dit past. Dit past helemaal bij mij.” Felicia (18) kwam er vorig jaar achter dat ze niet biseksueel is, maar aseksueel. “Ik ervaar simpelweg geen seksuele aantrekkingskracht bij mensen.”

“Ik kan mensen absoluut mooi vinden,” begint Felicia. “Ik kijk naar iemands lichaam, zijn of haar gelaatstrekken, maar voel me niet aangetrokken tot een persoon op seksueel gebied.” Afgelopen zomer kwam de studente erachter dat ze aseksueel was. “Ik ben gaan zoeken op het internet en kwam na een tijdje de term ‘aseksueel’ tegen. Ik kwam toen in contact met mensen die dat ook zijn.” Een klein feestje der herkenning voor Felicia. Toch kennen veel anderen de term niet, of begrijpen ze niet goed wat het inhoudt.

Slagroomtaarten & seks

“Ik vergelijk het altijd met eten. Als je een verse slagroomtaart op tafel hebt, zie je iedereen glunderen naar die taart. Mensen krijgen honger, iedereen wil die taart eten. Maar als aseksueel persoon heb je simpelweg geen trek of honger. Als ik dat uitleg aan mensen zeggen ze dat ik er wel overheen groei of dat ik de juiste persoon nog niet heb ontmoet. Sommigen denken zelfs dat je aseksueel wordt door een negatieve ervaring op seksueel gebied. Dat is mij gelukkig nooit overkomen, maar het zou kunnen dat andere mensen dat wel hebben meegemaakt en daardoor aseksueel zijn geworden. Maar in mijn geval is mijn aseksuele geaardheid is aangeboren.”

Toch zou Felicia ondanks haar aseksualiteit ooit een relatie willen. “Het lijkt me wel mooi om ooit een relatie te krijgen. Een romantische en emotionele relatie, waar seksualiteit wel kan worden weggelaten. Je kan ook een hele diepgaande, waardevolle relatie opbouwen met iemand zonder dat je daar seksualiteit bij betrekt. Tegenwoordig draait alles zo om seks. Het wordt als iets onmisbaars gezien en dat je pas echt begint met leven als je ontmaagd bent. Zo zie ik dat niet. Het draait om het voelen van een emotionele verbinding. Maar als mijn partner wel behoefte zou hebben aan seks, zou het wel lastiger zijn. Dan zullen we een middenweg moeten vinden.”

In het dagelijks leven wordt Felicia ook vaak geconfronteerd met onze sexminded society. “Eigenlijk vind ik flirtende mensen maar raar. Ik weet niet zo goed wat ik ermee aan moet. Als ik uitga bijvoorbeeld, is dat best apart. Ik ga niet uit om iemand ‘te scoren’, maar gewoon om een leuke tijd te hebben met vrienden.”

“Eigenlijk heb ik mij nooit vervelend gevoeld vanwege mijn aseksualiteit. Het heeft op het moment niet een grote invloed. Eerder was ik wel bang dat mensen geen relatie met mij zouden willen.”

Waarom vinden niet-aseksuelen seks zo belangrijk?

“Ik denk omdat je je één kunt voelen met de ander. Je bent intiem samen en bent dichter bij elkaar. Je kan passie delen, en elkaar door middel van seks laten weten dat je het uiterlijk van de ander waardeert en accepteert. Maar ik denk vooral dat het intieme veel betekent voor mensen. Ik begrijp dat ook, maar er wordt zo’n big deal van gemaakt. Ik ervaar intimiteit liever op een andere manier.”

Waarom niet anders dan anderen?

“Ik kijk gewoon tv, vind acteurs leuk, maar heb geen honger naar seks. Dat is het enige verschil. Verder hou ik ervan om boeken te lezen, series en films te kijken en te genieten van het leven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.