Lennard: “Ik had een geromantiseerd beeld van het ambulanceleven”

Elk jaar stopt meer dan 30 procent van de eerstejaarsstudenten in Nederland voortijdig met hun studie. Ook de CHE ontglipt niet aan dit fenomeen. Waarom stoppen CHE’ers met hun studie? Wat zijn hun plannen voor volgend studiejaar? En hoe denken ze nu over de CHE?

Lennard (21) is inmiddels derdejaars communicatiestudent, maar was vroeger vastbesloten ambulancebroeder te worden. Een gefaalde studie verpleegkunde gooide roet in het eten.

Van aspirerend ambulancebroeder naar communicatiestudent; niet een heel gebruikelijke carrièreswitch. Waarom wilde je vroeger eigenlijk ambulancebroeder worden?

“Op mijn middelbare school waren de zaken rond studiekeuze niet heel goed geregeld. De decaan vroeg af en toe of je al wist wat je wilde studeren, maar als je dan ‘ja’ zei sprak je hem nooit meer, en als je ‘nee’ zei zou hij er later nog wel eens op terugkomen. Ik heb toen zelf wel allerlei testjes ingevuld en meeloopdagen gedaan, maar uiteindelijk maakte ik mijn keuze toch vooral op gevoel. Mensen helpen en veel actie: dat is wat ik wilde. Achteraf was mijn beeld van het ambulanceleven misschien wel ietwat geromantiseerd.”

Je ontdekte je passie en begon vol goede moed aan je studie verpleegkunde. Wanneer sloeg de twijfel toe?

“Die begon toen de eerste resultaten binnen begonnen te stromen. Ik had de pech dat net in mijn jaar het curriculum vernieuwd was, waardoor het niveau van de toetsen een stuk hoger lag dan de jaren ervoor. Mijn cijfers waren bedroevend. Toen had ik al iets van ‘oh shit’. Gelukkig hoefde ik niet voor de examencommissie te komen; mijn SLB’er was er van overtuigd dat ik gewoon nog even moest wennen en dat het snel beter zou gaan. Dat leek ook te gebeuren, tot mijn stage in het derde blok. Die beviel zo slecht dat ik besloot te stoppen.“

Wat was er zo verschrikkelijk aan die stage?

“De praktijk van het vak verschilde teveel van wat ik in de lessen meekreeg. Ik ontdekte dat verpleegkunde op mentaal gebied enorm veel van je vraagt. Ik was daar op dat moment totaal nog niet klaar voor. Toch was het stoppen geen gemakkelijke keuze. Ik had veel geïnvesteerd in die studie; ik was op kamers gegaan, had Markplaats afgestruind voor meubels, had boeken gekocht waarvan ik de helft zelfs een keer had ingekeken… Achteraf ben ik blij dat ik het heb gedaan. Nu zou ik Verpleegkunde wel aankunnen, maar ik wil het niet meer. Communicatie past veel beter bij me.”

Toen je voor verpleegkunde koos had je alle opties goed overwogen. Was het niet moeilijk om te bepalen wat je het volgende jaar wou gaan doen?

“Dat was het zeker. Ik had wel het voordeel dat ik, doordat ik geen studie meer had maar alleen een baantje, veel flexibeler was in het gaan naar meeloopdagen. Op gegeven moment vroeg mijn huisgenoot, die toen derdejaars student communicatie was, of ik eens met hem mee wilde gaan. Dat was een erg positieve ervaring, en zo is het balletje gaan rollen.

Een onzichtbare decaan, een curriculum dat net is omgegooid… Het zat je niet bepaald mee. Verwijt je weleens iemand anders dan jezelf dat je je studie indertijd niet gehaald hebt?

“Dat vernieuwde curriculum is natuurlijk iets waarop ik het allemaal makkelijk zou kunnen afschuiven. Later hoorde ik ook dat ze het niveau voor latere jaren weer wat hebben teruggeschroefd. Maar de school moest wel iéts doen; in de jaren daarvoor klaagden leerlingen juist dat ze te licht werden opgeleid voor de praktijk. Mijn keuze voor verpleegkunde was heel persoonlijk. Ik stond er echt zo in van ‘klinkt misschien gek, maar dit ga ik doen’. Ik zou daarom niet iemand anders de schuld willen geven.”

Je zit inmiddels in je derde jaar van communicatie. Waarom lukt deze studie je wel?

“Toen ik begon met communicatie vond ik het alleen maar leuk om weer in het onregelmatige studentenleven te kunnen duiken. Later in het jaar begon de verveling toe te slaan, maar ik wist mezelf dit keer beter te motiveren. Ik denk dat ik vooral een stukje discipline heb ontwikkeld. Wat dat betreft is dat ene jaartje verpleegkunde best goed voor me geweest.”

Ben of ken jij iemand die ook is gestopt met een studie op de CHE? Dan ben ik benieuwd naar je verhaal! Interesse? App me even op 0613413759 of stuur een mailtje naar arjanvdl@live.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.