Welcome to the afro-future!

TUSSEN KUNST EN NIETS

In deze rubriek onderzoekt Savannah of een tentoonstelling die nu te zien is een bezoekje  waard is. Is het kunst, of is het niets?

Afrofuturism
Tropenmuseum
Tot 26 augustus te zien

Je hebt vast weleens nagedacht over hoe jouw leven in Nederland er in de toekomst uit gaat zien. Of je wordt er mee geconfronteerd als je nog een aflevering van Black Mirror aanklikt op Netflix. Maar dat zijn vaak hele Amerikaanse en/of Europese sciencefictionbeelden. In de tentoonstelling ‘Afrofuturism’ staan Afrikaanse wetenschap en een zwart perspectief centraal.

Vier topkunstenaars hebben werken gemaakt over hoe zij de Afrikaanse toekomst zien. De hedendaagse kunstenaars nemen je mee naar hun droomwereld. Het leuke aan deze tentoonstelling vind ik dat er veel beeld te zien is en je echt aan het nadenken wordt gezet. Zo laat fotograaf Samuel Fosso je nadenken over een mogelijke zwarte paus (want in Europa zijn we dat niet gewend) en verandert videograaf Bob Mũchiri Njenga een jongen uit een sloppenwijk naar een boodschapper uit de toekomst, wat voor interessante taferelen zorgt.

Osborne Macharia creëert een samenleving die bestaat uit nieuwe en zelfbedachte gemeenschappen met een eigen (futuristische) cultuur. Ook wordt er iets bijzonders gedaan met personages uit klassieke Afrikaanse volksverhalen. Kadara Enyeasi laat door middel van zijn digitale collages deze naar de toekomst bewegen in abstracte ruimtes met geometrische vormen. Kortom: interessant genoeg om je vrije zaterdag hiermee te vullen en al deze creatieve ideeën en inzichten te bewonderen. Ik raad je deze tentoonstelling zeker aan omdat het je toekomstbeeld kan verbreden (ja, er is meer dan Europa en Amerika, people) en omdat de Afrikaanse cultuur super interessant en tof is.

Bekijk onderstaande video ook even als Osborne Macharia wilt horen spreken over zijn zelfbedachte gemeenschappen met een futuristische cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.