The dark friend of… NIJNTJE?!

TUSSEN KUNST EN NIETS

In deze rubriek onderzoekt Savannah of een tentoonstelling die nu te zien is een bezoekje  waard is. Is het kunst, of is het niets?

De donkere kant van Dick Bruna
De Kunsthal
Tot 19 augustus 2018 te zien

Witte lange oren, een bol hoofdje, twee zwarte stipjes die functioneren als kijkers en een kruisje dat de mond moet voorstellen. We kennen haar allemaal: Nijntje. Ze is op de wereld gebracht door Dick Bruna in 1955. Ze gaat al vele generaties mee.Maar naast het onschuldige, lieve konijn, bracht Bruna ook nog een gitzwarte beer op de wereld. Wie is deze beer?

Nijntje noemt deze beer liefkozend ‘zwart beertje’. Misschien iets te lieflijk, want het Zwarte Beertje staat namelijk voor spanning, sensatie, moord en doodslag. SAY WHAT? Dat is wel even iets heel anders dan dat lieve, konijntje die wij allemaal kennen uit de voorleesboekjes, filmpjes en puzzels van vroeger.

 

 

Het Beertje kreeg een serie van pocketboeken in de jaren vijftig. Bruna creëerde met tekstschrijvers eigenzinnige detectivepersonages die mateloos populair werden en de pocketboeken werden veel gelezen.

In de tentoonstelling komt overduidelijk naar voren dat Dick Bruna een donkere wereld heeft gecreëerd vol met slimme detectives, ratten, spinnen, vliegen, pistolen, zwaarden, gif en satanskruid. Het duister is niet te missen in de tentoonstelling ‘De donkere kant van Dick Bruna’. De detectives zijn verstopt in grote regenjassen, roken een pijp en dragen een detectivehoed. Ze kraken codes en hersens om mysteries op te lossen in donkere hotels. Super vet!

De werken die te zien zijn bij deze tentoonstelling zijn in dezelfde eenvoud geïllustreerd, maar hebben ook de zelfde grote van impact als Nijntje. Alleen is het niet zo lief meer en is er veel meer inkt gebruikt. Ik raad je deze tentoonstelling zeker aan als je echt de andere kant van Dick Bruna wilt zien en kennis wilt maken met het kwaadaardige broertje van Nijntje.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.