Joëlle: “Universiteit was niks voor mij, maar nu heb ik mijn passie gevonden”

Elk jaar stopt meer dan 30 procent van de eerstejaarsstudenten in Nederland voortijdig met hun studie. Ook de CHE ontglipt niet aan dit fenomeen. Waarom stoppen CHE’ers met hun studie? Wat zijn hun plannen voor het volgende studiejaar? En hoe denken ze nu over de CHE?

Joëlle (19) studeerde vorig jaar Media & Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Dat bleek niks voor haar te zijn, maar nu zit ze helemaal op haar plek bij journalistiek op de CHE.

Media & Cultuur is een studie die nogal lijkt op journalistiek. Waarom koos je in eerste instantie voor Media & Cultuur, en niet voor journalistiek?

Ja, ik had dus eigenlijk geen flauw idee wat ik wilde gaan studeren na de middelbare school. Mijn profiel was Natuur en Techniek, dus ik ben eerst bij allerlei technische opleidingen wezen kijken. Al snel werd duidelijk dat dat niks voor mij was. Ik had ooit eens voor Godsdienst iemand geïnterviewd die journalistiek had gestudeerd en nu documentaires maakte. Dat leek me ook wel wat. Mijn decaan hamerde er echter op dat ik een universitaire studie moest gaan doen, na het vwo een HBO-studie doen zou zonde zijn. Ik besloot dus Media & Cultuur te doen met de gedachte dat dat een soort journalistiek op universitair niveau zou zijn. Daar bleek ik niet helemaal gelijk in te hebben.

Wat bleek het dan voor studie te zijn? En waarom bleek dat niks voor jou te zijn?

Al voordat ik was begonnen aan m’n studie moesten mensen lachen als ze hoorden dat ik Media & Cultuur ging studeren. ‘Daar ben jij toch veel te nuchter voor?’ was vaak de reactie. Al snel bleek dat dat inderdaad het geval was. Veel van m’n medestudenten waren echt een soort van uberhipsters en hadden enorme filosofische gedachtes over van alles en nog wat. Dat vond ik nog wel grappig op zich, en ik kon ook best prima met ze opschieten. Maar de college’s waren gewoon heel saai. Alles was eenrichtingsverkeer, er vond geen interactie plaats. Terwijl ik eigenlijk heel praktisch ben ingesteld. Ik heb me meer dan eens afgevraagd ‘wat doe ik hier?’ Op gegeven moment vroeg ik of het ook mogelijk was om vakken te kiezen waarbij je filmpjes kon gaan maken enzo. Dat bleek niet echt het geval te zijn. Ik haalde wel gewoon m’n vakken, dus ik besloot mijn tijd maar een beetje uit te zitten.

Wanneer kwam het moment dat je toch besloot om te gaan stoppen?

Dat is eigenlijk best raar gegaan, haha. Een docent had het cijfer van een tentamen verkeerd ingevuld, dus ik ging naar de studieadviseur om dat recht te zetten. Die vroeg me of ik het naar m’n zin had bij m’n studie, waarop ik vertelde dat dat niet echt het geval was. Maar ja, zo vertelde ik, ik wilde wel m’n stufi en m’n gratis OV houden, dus ging ik nog maar even door. Verbijsterd vertelde de studieadviseur dat dat misschien niet de beste redenen waren om door te gaan met m’n studie. Toen besloot ik het van m’n rijexamen af te laten hangen; als ik dat niet haalde, moest ik immers nog een paar dure rijlessen betalen en daarbij kwam stufi goed van pas. Ik haalde mijn rijexamen, en de volgende dag schreef ik me uit.

Goeie reden wel. Viel je daarna in een zwart gat vol existentiële levensvragen? 

Nee hoor, ik schreef me vrij snel in voor journalistiek en ging in de tussentijd werken bij de fietsenmaker. Toen zag ik een advertentie voorbijkomen over vrijwilligerswerk in Israël. Dat leek me wel wat, dus ik heb dat een paar maanden gedaan. Het bleek te gaan om het verzorgen van gehandicapten, wat ik toen ik me ervoor inschreef helemaal niet doorhad. Maar ik heb het er heel erg naar m’n zin gehad, deze zomervakantie ga ik weer. Oh ja, en ik heb ook nog een beetje gereisd. Naar Tsjechië enzo. Was leuk.

Hmmm, het klinkt alsof je overal maar een beetje inrolt. Was journalistiek wel een bewuste keuze?

Jazeker, dit is eigenlijk wat ik altijd had willen doen. Ik snap dat het niet per se zo overkomt, maar dit is ook echt mijn passie. De werkwijze van het HBO vind ik chill. En, last but not least, ik mag nu eindelijk filmpjes maken!

Ben of ken jij iemand die ook is gestopt met een studie op de CHE? Dan ben ik benieuwd naar je verhaal! Interesse? App me even op 0613413759 of stuur een mailtje naar arjanvdl@live.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.