LHBT: Ik ben bi en er is niks mis met mij

‘Man en vrouw horen bij elkaar’. Het is een beeld waarmee bijna iedereen is grootgebracht. Maar wat nu als je niet weet of er een man of vrouw bij het altaar zal staan? Lotte* kwam er op haar vijftiende achter dat ze op mannen én op vrouwen valt.

“Ik had eerst een relatie met een jongen van wie ik erg veel hield. Maar toen ik met hem over straat liep, zag ik ook vaak hele mooie vrouwen lopen. Ik besloot om voor mezelf uit te zoeken wat dit gevoel betekende en maakte mijn relatie uit. Niet veel later werd ik verliefd op een meisje en kregen we een relatie.”

Ingewikkeld is het echter wel, erkent Lotte. “Biseksualiteit is vaak iets wat vaak (ook binnen de LGBT-community (lesbian, gay, bisexual, transgender)) negatieve reacties oproept. Het heeft een wat ‘sletterig’ imago, omdat mensen denken dat je ‘niet kunt kiezen’ of niet helemaal uit de kast durft te komen. Zo zie ik dat echter niet. Ik vind mensen mooi, of dat nu een man of een vrouw is. Dat wil ik zien als iets moois, niet als een zonde.” Toch was het voor Lotte in het begin niet makkelijk om haar geaardheid te zien als iets positiefs.

“Ik ben christelijk opgevoed en ik heb ook een tijdje gezeten met bepaalde dingen die in de bijbel stonden. Daar heb ik het toen moeilijk mee gehad. Ik wilde simpelweg dat ik ‘normaal’ functioneerde. Dat ik ‘gewoon’ hetero was en dat ik binnen het standaard plaatje paste. Ik heb twee jaar erg gezeten met mijn ‘geaardheid’, wat ik eigenlijk ook maar een stom woord vind. Maar op een gegeven moment dacht ik: f*ck it, ik ben zo, het is goed zo en ik moet mezelf accepteren. Ik ben prima en er is niks mis met mij. Ik weiger mijn gevoelens ooit nog te zien als zonde, of iets dat fout is. Ik geloof dat God mij heeft geschapen zoals ik ben.”

“Natuurlijk is elke relatie anders. Mijn relatie met een jongen was fijn en ik hield veel van mijn vriend. De relatie met mijn vriendin was ook weer anders. Niet alleen omdat de personen qua geslacht verschillend waren, maar vooral wat betreft persoonlijkheid. Eigenlijk is het compleet hetzelfde en tegelijk compleet anders. Maar in beide gevallen was ik verliefd, hield ik van mijn partner en was ik up in the clouds. Maar of ik mijzelf later oud zie worden met een man of met een vrouw? Dat weet ik niet. Het is maar net wie ik tegenkom.”

Wat voor advies heb je voor mensen die nog ‘in de kast’ zitten?

“Je mag twijfelen en je mag tien keer aan jezelf vragen wat er aan de hand is. Misschien doe je er twee maanden over, misschien twee jaar. Maar als je uiteindelijk maar kunt zeggen: ik ben mezelf.”

Waarom ben jij niet anders dan anderen?

“Ik ga ook naar school, neem de trein en drink mijn koffie. Ik doe alles hetzelfde als iedereen; eigenlijk maakt niks mij anders dan anderen. Door mijn geaardheid verandert mijn persoonlijkheid niet, ik blijf hetzelfde. Ik was hoogstens iets meer opgelucht. Ik ben nog steeds ik.”

*De echte naam van Lotte is bij de redacteur bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.