Geert: “Ik leef in twee werelden: de christelijke- en de homobubbel”

Geert Braam is 20 jaar, zijn grootste droom is om journalist te worden. Al van jongs af aan tekent hij en vertelt hij verhaaltjes. Hij zit nu in zijn tweede jaar van de opleiding journalistiek. Een jaar geleden is hij uit de kast gekomen en hij vindt het nog lastig om dit te combineren met zijn geloof. “Ik heb het gevoel dat ik in twee bubbels leef, de christelijke wereld en de homobubbel”.

Het begon allemaal ruim een jaar geleden. Geert ging net op kamers wonen en daar leerde hij zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en zijn eigen grenzen kennen. “Ik liet de bescherming van mijn ouders los, ik moest mijn eigen leven gaan vormgeven en toen barstte de bom.” Dat hij op jongens viel speelde voor hem vanaf het begin van de brugklas. “Ik had genoeg vrienden op de middelbare school, maar ik merkte dat ik meer wilde. Ik was op zoek naar iets anders, ik vond het erg lastig om dat gevoel een naam te geven en wist ook niet zo goed wat het was. Ik merkte dat ik meer dan vriendschap wilde met jongens. Het was voor mij zo’n klein gevoel, dat ik er eigenlijk niet bij stil stond. Toch werd het gevoel steeds groter en kon ik er niet meer om heen. De bom barste dan ook toen ik op kamers ging en mijn eigen grenzen ging opzoeken.”

Uit de kast komen was voor Geert niet heel moeilijk. Zijn omgeving reageerde er heel goed op. “Het luchtte me heel erg op. Ik ging thuis ander gedrag vertonen en mij anders voordoen dan dat ik was. Toen merkte ik dat ik vastliep en dat het geheim mij beknelde. Het is iets waar je heel lang zelf mee rondloopt en het voelt heel bevrijdend om er dan eindelijk over te kunnen praten. Het geeft mij nu een bevestiging van hoe en wat ik ben. Het gevoel heeft eindelijk een naam gekregen. De vrienden die het dichtst bij mij stonden waren niet heel verrast, ze hadden het ergens wel zien aankomen. Voor mijn ouders was het wel even slikken. Het is nog steeds een taboe om er over te praten. 

Ik ben best wel vrij opgevoed, ik kom uit een baptistengemeente en heb mij in 2014 laten dopen. Ik heb toen echt de keuze gemaakt om voor God te gaan. God is voor mij iemand waar ik mij aan vastklamp, Hij is er altijd voor mij. Ik heb nooit het gevoel gehad dat God mij niet accepteert zoals ik ben. Het geloof combineren met mijn geaardheid vind ik nog wel lastig. Ik heb het gevoel dat ik in twee werelden leef. Ik ga weleens naar een gaybar en heb veel contacten in de homo-community. Ik ben vorig jaar ook naar de Gay Pride geweest in Amsterdam. Ik vond het geweldig. Ik ging met een heel fijn gevoel weer terug naar huis. Ik voelde me erg trots dat ik een deel mocht uitmaken van zoveel mensen die zijn zoals ik ben. Het trotse gevoel heeft nu de grootste plek ingenomen en de schaamte die ik een halfjaar geleden voelde is weg.

Ik moest mijzelf leren accepteren en dat vond ik lastig. Als je het eenmaal accepteert en er voor uitkomt, is er geen weg meer terug. Daar worstelde ik mee. Je rolt steeds meer het wereldje in en ik vind het moeilijk om daarin mijn eigen grenzen aan te geven. Bijvoorbeeld in gay bars als oudere mensen met je flirten, ook op het gebied van seksualiteit moet je een grens stellen. Ik vind zelf dat seks iets is wat je in vertrouwen doet. De homo-community is hier heel erg open in en dat waardeer ik heel erg.”

Toch is de kloof tussen het geloof en homo’s moeilijk te overbruggen. Geert heeft zelf niet veel negatieve reacties gehad, maar vindt het wel moeilijk als mensen kortzichtig zijn. “Mensen hebben er weinig kennis van en zijn erg negatief. Ik merk dit ook in de christelijke wereld, het is toch een beetje een taboe onderwerp. Mensen hebben snel hun mening klaarstaan, maar die is vaak erg kortzichtig en met slechte argumenten.”

Hij ziet de toekomst voor zich als het huisje, boompje, beestje plaatje. “Ik zou eerst graag mijn studie afronden, een vaste baan vinden en uiteindelijk zou ik ook graag een vriend willen en misschien wel kinderen willen adopteren.

Geert heeft zelf op zijn blog ook een stuk geschreven over zijn coming out. Het artikel kun je hier lezen.

One reply on “ Geert: “Ik leef in twee werelden: de christelijke- en de homobubbel” ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.