SLB’er Tjerk Hubregste: ‘Ik geef het vuurtje graag door’

“Ik las dat je altijd beschrijft hoe de mensen binnenkomen, dus ik heb m’n best gedaan om het er zo normaal mogelijk uit te laten zien” zegt hij, terwijl hij rustig aan komt lopen in het academiehart. Lachend voegt hij eraan toe: “Het is wel gek om nu aan de andere kant van de tafel te zitten. Als SLB’er ben ik juist degene die de vragen moet stellen.” Terwijl hij zijn jas uitdoet en plaats neemt op het bankje tegenover mij begint hij te vertellen. Vandaag spreek ik met Tjerk Hubregtse (22), SLB’er voor eerstejaars journalistiek studenten.

Tjerk heeft zijn opleiding journalistiek nog maar net afgerond op de CHE. “Ik heb echt gekozen voor de CHE omdat het zo kleinschalig is. Ik heb ook gekeken op de Hogeschool Utrecht, maar daar zag ik mezelf niet lopen. Daarnaast stond journalistiek gewoon heel goed bekend op de CHE.” Hoewel het christelijk karakter van de school geen rol speelde in zijn keuze voor de CHE, zag hij er later wel de meerwaarde van in. “De christelijke waarden en normen vind ik persoonlijk wel belangrijk. Zeker in zo’n harde wereld als die van de journalistiek.”

‘Ik wil graag het vuurtje doorgeven’

“Tijdens mijn diploma-uitreiking werd ik omschreven als iemand met een feminien karakter. Hoewel je bij het woord feminien natuurlijk aan vrouwelijk denkt, betekent het meer dat ik een zorgzaam type ben. Ik heb oog voor anderen en durf mezelf ook kwetsbaar op te stellen.” Maar waar dat in eerste plaats goede eigenschappen zijn, die ook in zijn rol als studieloopbaanbegeleider handig van pas komen, kan het volgens Tjerk ook een zwakte zijn. “Ik ben snel bezorgd om anderen. Dan wil ik helpen of ik maak me er druk om. Ik moet soms wat meer afstand leren houden. Mezelf een keer op de eerste plaats zetten.”

Terwijl Tjerk als eerstejaars student zelf liever op de achtergrond bleef en vrij onzeker was, staat hij nu als SLB’er voor de klas om eerstejaars studenten te begeleiden. Zijn jonge leeftijd staat hem daarbij niet in de weg en hij doet het graag. “Ik heb zelf heel veel geleerd van de opleiding en ik wil graag het vuurtje doorgeven aan anderen.” Volgens Tjerk is een opleiding ook veel meer dan simpelweg een vak leren. Het gaat om persoonlijke ontwikkeling en hij hoopt daarbij te kunnen helpen. “Ik geloof dat iedereen iets kan betekenen voor de wereld, op welke manier dan ook. Je opleiding is daarin ook de plek waar je leert wat jijzelf belangrijk vindt.”

‘De vrijheid vind ik heerlijk’

Naast zijn werk als SLB’er heeft Tjerk ook een eigen bedrijf waarvoor hij voornamelijk videoproducties maakt. Hij is eigen baas en dat bevalt hem goed. “Iedere dag naar dezelfde werkplek rijden lijkt me vreselijk. Ik bepaal nu zelf wat ik doe en wanneer ik het doe. Je moet natuurlijk wel gewoon werken en geld verdienen, maar je vult zelf je agenda in. Die vrijheid vind ik heerlijk.” De uurtjes die hij nog over heeft vult hij het liefst op met muziek maken, sporten, een biertje drinken met goede vrienden of gewoon lekker Netflix kijken op de bank.

“Een studie is natuurlijk heel waardevol. Maar uiteindelijk moet je vooral iets gaan doen waar je echt enthousiast van wordt. Durf dus ook buiten de lijntjes te denken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.