“Ik had niet persé de behoefte om te werken op een school in de biblebelt”

In het academiehart van journalistiek en communicatie is het nog stil en rustig zo vroeg op de dag. Precies om 9 uur loopt hij binnen, een kop koffie in z’n hand, en hij gaat zitten aan de andere kant van de tafel. “Ik kom altijd met de trein naar school. Dan kun je maar beter zo vroeg mogelijk gaan, dan is het nog niet zo druk.” Vandaag spreek ik met Jeroen van der Zeeuw, docent binnen de opleidingen journalistiek en communicatie.

“Ik vroeg gisteren tijdens een SLB-gesprek ook aan iemand hoe diegene zichzelf zou omschrijven. Hij kon zo snel geen antwoord geven, maar dat begreep ik wel. Het is een lastige vraag.” Even kijkt hij nadenkend voor zich uit, dan begint hij: “Ik denk dat ik vrij makkelijk met heel veel mensen kan omgaan. Maar ik kan in tweede instantie of op onverwachte momenten soms wel scherp of provocerend uit de hoek komen.” Die makkelijke omgang met mensen is volgens Jeroen een vereiste als docent. “Je moet wel wat ‘people-skills’ hebben als je lesgeeft. Lesgeven is niet alleen een verhaal vertellen, het gaat ook om het contact met de studenten.”

‘Ik merk dat ik studenten met een eigenwijsheid interessanter vind’

Zijn studies theologie en filosofie heeft Jeroen rustig doorlopen. “Ik was echt een brave student. Maar dat zou ik niet als iets positief beschouwen. Ik deed gewoon wat gedaan moest worden, las netjes alle boeken, maar het ontbrak aan kleur. Ik merk nu dat ik studenten die een eigen koers gaan of een eigenwijsheid hebben veel interessanter vind. Het mag best wel eens schuren.”

Na zijn studie ruilde Jeroen de Vrije Universiteit in Amsterdam in voor de CHE. Een keuze die hij met enige twijfel heeft genomen. “Mensen zeggen vaak dat theologie dé studie is om je geloof kwijt te raken en dat snap ik goed. Ik ben mijn geloof niet helemaal kwijt, maar het is wel heel erg veranderd. Ik geloof wel dat de wereld, hoe raadselachtig ook, in goede handen is bij een God. Dat is mijn basis. Hoe je dat vervolgens invult vind ik interessant om te bevragen, niet om al te concrete belijden. Ik had dan ook niet per se de behoefte om te gaan werken op een school in de ‘Biblebelt’. Maar het werk dat ik hier kon gaan doen sprak me zo aan dat ik toch heb gesolliciteerd. Een keuze waar ik geen spijt van gekregen.”

Bij iemand met diploma’s als theologie en filosofie op zak verwacht je misschien een saaie man die alleen maar boeken leest. Maar niets is minder waar. Lachend zegt hij: “Zo was ik vroeger. Nu doe ik ook andere dingen hoor.” Zo volgt Jeroen regelmatig een cursus of hij brengt een bezoekje aan het theater. “Ik heb zelfs een keer een cursus over improvisatietheater gevolgd. Dat was leuk, maar erg ongemakkelijk. Ik ging er steeds met tegenzin naartoe, maar toch was het heel tof. Je leert nieuwe mensen kennen en komt even helemaal buiten je comfortzone.”

‘Mik hoger dan je eigenlijk durft of denkt te kunnen’

“Heb lef.” Dat is was Jeroen mee zou willen geven aan alle studenten. “Mik hoger dan je eigenlijk durft of denkt te kunnen. Meestal kom je er dan achter dat je het gewoon kan. Een bekende uitspraak die ik ooit las en me altijd is bijgebleven is: ‘Never measure the height of a mountain until you’ve reached the top. Only then you will see how low it was.’ Dat zegt alles denk ik. Je kunt vaak meer en hoger komen dan je denkt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.