Carmen: “Door faalangst stopte ik met de vwo-route”

Elk jaar stopt meer dan 30 procent van de eerstejaarsstudenten in Nederland voortijdig met hun studie. Ook de CHE ontglipt niet aan dit fenomeen. Waarom stoppen CHE’ers met hun studie? Wat zijn hun plannen voor het volgende studiejaar? En hoe denken ze nu over de CHE?

Carmen (19) is niet gestopt met haar studie, maar wel met de vwo-route van de studie journalistiek. De vwo-route is een aangepast studietraject waarmee je de opleiding in drie in plaats van vier jaar kunt afronden. Carmen gaat voorlopig wel door met de normale route van journalistiek, en zal nu dus een jaar langer over haar studie doen.

Het gros van de mensen die op vwo afstudeert kiest voor een universitaire studie, geen HBO. Wat was voor jou de reden om dat wel te doen?

“Op de middelbare school was ik altijd minder van het studeren en meer van de praktische opdrachten. Ik dacht dat de uni veel te lastig voor me zou worden. Ik had eerlijk gezegd niet heel veel zin om drie jaar lang op m’n tenen te gaan lopen en besloot dus een tandwieltje terug te schakelen. De keuze voor journalistiek kwam na mijn tussenjaar aan bijbelschool De Wittenberg. De dingen die ik leuk vond, schrijven en human interest, sloten naar mijn idee goed aan bij journalistiek. Ik besloot me in te schrijven met het idee dat ik me altijd nog uit kon schrijven.”

Bij het inschrijven voor je studie kreeg je de keuze tussen het normale- en het vwo-traject. Vond je het toen moeilijk om die keuze te maken?

“Nee, absoluut niet. Ik had m’n vwo-diploma binnen, dus ik dacht: dat kan ik wel. Een jaar minder, een jaar sneller, ook minder geld betalen dus; dat leek me wel wat. Als ik nu terugkijk denk ik: dat waren eigenlijk de redenen dat ik het niet had moeten kiezen.”

De vwo-route is net dit jaar grondig hervormd, deels omdat er te veel mensen stopten met het oude traject. Waarom heb jij alsnog besloten te stoppen? 

“Het bleek uiteindelijk allemaal te veel en te snel voor mij te zijn. Het is echt een persoonlijke situatie, want ik ben gewoon iemand die juist de iets langzamere, praktische aanpak nodig heeft. Dat ligt niet per se aan de opzet van de route. Wel was het eerste blok enorm chaotisch. Veel zaken waren nog onduidelijk. Iedereen uit de klas vond dat vervelend, maar ze pakten de zaken op en gingen ermee door. Mij lukte dat niet; mijn hoofd zat vol met die problemen, waardoor ik geen plek meer had voor wat er moest gebeuren. Toen drong nog niet tot me door dat de oorzaak misschien wel faalangst was. Pas toen ik besloot te stoppen met de vwo-route, accepteerde ik dat dat wel eens de oorzaak zou kunnen zijn.”

Hoe groot schat je de kans dat je blijft doorgaan met journalistiek?

“Honderd procent. Nadat ik was gestopt met de vwo-route heb ik daarover getwijfeld en zelfs naar andere studies gekeken, maar na verloop van tijd merkte ik dat de ruimte in mijn hoofd begon terug te keren. Ik realiseerde me dat deze studie wél bij me past en kreeg weer motivatie om door te gaan. Er zijn wel andere studies die ik interessant vind, maar die interesses kan ik ook uitdiepen binnen de journalistiek.”

Ben je niet bang dat die faalangst je op een later moment in de studie weer te pakken krijgt?

“Dat sowieso. Het is niet zo dat die faalangst nu helemaal weg is, maar ik heb me aangemeld voor een faalangsttraining. Ik ga er hard aan werken om uiteindelijk te durven zeggen dat ik het kan. Ergens geloof ik dat al wel, maar de onzekerheid domineert nog. Hopelijk voorkomt de training dat de problemen terugkeren.”

Wat zou je iemand die volgend jaar moet kiezen tussen de vwo- en normale route aanraden?

“Weet waarom je de vwo-route kiest. Je gaat een compleet jaar aan praktijk en ervaring missen. Bedenk of je dat wilt, en vooral: of je dat aankunt.”

Ben of ken jij iemand die ook is gestopt met een studie op de CHE? Dan ben ik benieuwd naar je verhaal! Interesse? App me even op 0613413759 of stuur een mailtje naar arjanvdl@live.nl.

Foto gemaakt door Claudia Verloop Fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.