Arjan: “Om een studie te halen moest ik mezelf veranderen”

Elk jaar stopt meer dan 30 procent van de eerstejaarsstudenten in Nederland voortijdig met hun studie. Ook de CHE ontglipt niet aan dit fenomeen. Waarom stoppen CHE’ers met hun studie? Wat zijn hun plannen voor het volgende studiejaar? En hoe denken ze nu over de CHE?

Arjan (21) is nu student Journalistiek aan de CHE, maar heeft daarvoor Sociologie en Engelse Taal en Cultuur in Utrecht gestudeerd. Hij is redacteur van de rubriek ‘Gestopt!’ en vertelt deze keer zijn eigen verhaal.

Zo’n tweeëneenhalf jaar geleden stapte ik vol goede moed de bus in, op weg naar mijn eerste lesdag op de universiteit. Sociologie was het geworden, een woord wat me niet heel veel zei, maar wat in ieder geval lekker interessant klonk. Een kamer had ik nog niet, dus was ik anderhalf uur onderweg van Dordrecht naar Utrecht. Maar ach, voor een maandje kon dat wel. Zo moeilijk kon het vinden van een kamer toch niet zijn?

Nog geen halfjaar later stapte ik gedesillusioneerd diezelfde bus in, maar ditmaal ging hij de andere kant op. Nog steeds zat ik zonder kamer, en inmiddels ook weer zonder studie. Ik had de studielast onderschat, het vinden van een kamer was lastiger dan verwacht, de inhoud sprak me toch niet echt aan; er waren duizenden excuses te bedenken. Jammer dan, volgend jaar beter. Ik was heus niet de eerste student die een studie niet haalde.

De maanden die volgden waren een van de saaiste periodes uit mijn leven. In de fase waarin ik me zou moeten ontwikkelen zat ik vakken te vullen bij de Makro. Mijn inmiddels opgedane vrienden en kennissen in Utrecht zag ik weinig, want reizen kostte geld en tijd. De meeste vrienden uit mijn middelbare schooltijd waren inmiddels zelf een leven in een verre studentenstad aan het opbouwen, dus die zag ik ook niet veel. Na deze periode wist ik een ding zeker: dit nooit weer.

Dat bleek echter valse hoop. Het volgende jaar begon ik weer vol goede moed, ditmaal wel met een kamer, maar al snel begonnen dezelfde patronen die me het vorige jaar de kop gekost hadden zichtbaar te worden. Ik miste colleges, haalde tentamens niet en wist de helft van de tijd niet eens waar de werkgroepen over gingen. Een even apathische en nutteloze periode van lullige bijbaantjes en niksdoen als tijdens het voorgaande jaar volgde.

Een tijd van analyse en zelfbeschouwing brak aan. Bezorgde vrienden wilden weten hoe de vork in de steel zat. Ik had gesprekken met mijn ouders, die van me wilden horen hoe ik de volgende studie wel dacht te gaan halen. Maar vooral stelde ik vragen aan mezelf: hoe had dit zover kunnen komen? En wat moest er gebeuren om het tij te keren?

Stiekem wist ik het antwoord op die vragen wel. Alles wat voorgaande jaren was misgegaan, kwam voort uit een gebrek aan discipline, het totale onvermogen om te plannen en een complete chaos in het algemeen. Jaren geleden was dit probleem al eens onder het labeltje ‘ADD’ officieel vastgesteld, maar in die tijd was een oplossing simpelweg niet nodig; ik rommelde maar wat aan, en haalde daar prima cijfers mee. Op de universiteit kwam ik daar echter niet mee weg.

Pas kwam ik het volgende citaat tegen: “Discipline is doing what you really don’t want to do so you can do what you really want to do”. Enorm cheesy, maar zo zit het wel. Twee jaar lang schoof ik mijn falen af op allerlei externe factoren, maar pas zodra ik durfde toe te geven dat het probleem in mezelf zat merkte ik verandering. Pas toen ik doorhad dat op de oude weg doorgaan me niet verder zou brengen dan een baantje bij de Makro, lukte het me om veranderingen teweeg te brengen waar ik helemaal geen zin in had, maar die wel nodig waren.

Heel concreet zou ik mensen die net met hun studie zijn gestopt dan ook het volgende willen meegeven: kijk niet naar wat buiten jou om misging, maar naar wat je zelf kunt veranderen. Alleen zo vergroot je je kansen om volgend jaar wel te slagen.

Ben of ken jij iemand die ook is gestopt met een studie op de CHE? Dan ben ik benieuwd naar je verhaal! Interesse? App me even op 0613413759 of stuur een mailtje naar arjanvdl@live.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.