6 tips om grip te krijgen op je geldzaken

Geld. Een belangrijk aspect in ons drukke, dure en volle studentenleventje. Geld zou niet gelukkig maken. Dat houden we onszelf in elk geval voor. Maar een beetje extra in de maand overhouden om uit te geven aan iets leuks maakt ook zeker niet ongelukkig hoor. Geloof mij maar. Weet jij hoeveel er in komt en eruit gaat iedere maand? Kijk mee naar onze tips om daar achter te komen.

  1. Orde op zaken: Het begint allemaal met orde in je administratie. Gebruik verschillende mapjes voor je papieren. Bijvoorbeeld mapjes met de titels ‘auto’ ‘belasting’ ‘loon’ ‘toeslagen’ enzovoorts. Maak ook mappen in je mail, want tegenwoordig wordt niet alles meer via de post verstuurd. Het kan wel handig zijn om ze te printen. Voor je belastingaangifte is het handiger papieren bij de hand te hebben, dan steeds in je mail of een andere digitale omgeving te moeten zoeken.
  2. Houd het bij: Hou eens een tijdje een aantal uitgaven bij. Neem bijvoorbeeld je boodschappen. Schrijf in een (leuk) notitieboekje of je telefoon op hoeveel je per week kwijt bent aan boodschappen. Wat zijn dure weken of maanden? En bij welke winkel ben je steeds het goedkoopste uit? Zo kun je ook bijhouden hoeveel je per maand  naar je spaarrekening overmaakt, hoeveel je per maand kwijt bent aan kleding en hoeveel je per maand uitgeeft aan koffie op school. Dit geeft inzicht in je uitgaven en maakt het makkelijker er eventueel iets aan te doen.
  3. Begroting: Grip op je inkomsten en uitgaven krijg je pas als je een begroting maakt. Het kost even wat tijd, want je moet misschien papieren bij elkaar scharrelen of je bankaccount uitpluizen, maar dan heb je wel een goed overzicht van wat je iedere maand aan vaste lasten kwijt bent en wat je overhoudt. Doe je dit nu nog niet? Maak er dan een voornemen van voor 2017. Download hier een handig invulschema van Nibud.
  4. Het zit in de kleine dingen: Misschien denk je na het maken van je begroting: “Het valt eigenlijk allemaal wel mee. Ik houd meer over per maand dan ik dacht.” Klopt dit wel met de realiteit? Vaak geven we enorm veel geld uit aan allemaal klein dingen. Bekijk je rekeningoverzicht maar eens. €3,50 bij het tuincentrum (oja, die schattige cactusjes) €4,00 bij een café (had ik koffie of warme chocomel bij m’n appeltaart?) en €2,00 voor koffie (die je koud liet worden omdat je te druk was met kletsen) op de CHE. Verdeel deze kleine uitgaven in categorieën en tel ze eens bij elkaar op. Is dit iedere maand ongeveer hetzelfde? Dan zijn dit eigenlijk een soort “vaste lasten”.
  5. Betaal op tijd: Niets is zo vervelend als wakker schrikken omdat je je ineens bedenkt dat je nog een rekening moet betalen. Probeer zoveel mogelijk automatische incasso’s of afschrijvingen te gebruiken. Maak een bakje die je ergens zichtbaar neerzet, waar je de papieren in doet waar je nog iets mee moet. Klaar? Doe ze dan in je andere mapjes.
  6. Keuzes maken: Heb je zomaar een zorgverzekering afgesloten? Of een sportschool-abonnement terwijl je al te lui bent om er überhaupt heen te fietsen? Ga eens kritisch door je uitgaven heen en bedenk wat je wilt. Neem even de tijd om zorgverzekeringen te vergelijken en maak hierin een bewuste keuze. Hetzelfde geldt voor abonnementen. Kun je zonder of kunnen ze goedkoper? Neem de tijd om op te zeggen óf kies bewust voor abonnementen, dan maak je je er ook geen zorgen over.

Good luck!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.