6 tips om geld te besparen op je boodschappen

We weten en ervaren het allemaal: het leven van een student is duur. Het Nibud heeft uitgezocht hoeveel je als student gemiddeld kwijt bent aan studeren. De uitkomsten liegen er niet om:

 • Huur: 366 euro
 • Boodschappen: 161 euro
 • Studieboeken en -benodigdheden: 57 euro
 • Vervoer (naast de OV-kaart): 55 euro
 • Ontspanning, uitgaan en sport: 144 euro
 • Kleding en schoenen: 47 euro
 • Zorgverzekering: 97 euro
 • Telefoon: 26 euro
 • Het collegegeld voor het hoger onderwijs voor 2016/2017 is 1984 euro. Dit komt neer op een bedrag van 165 euro per maand.

Vandaag focussen we ons op het doen van boodschappen: een maandelijkse kostenpost waar we flink op kunnen besparen.  Vandaag delen we 5 tips. Lees je mee?

 1. Moeders maaltijd > Woon je niet al te ver van huis? Spreek dan met je ouders een vaste dag af in de week om te komen eten. Scheelt jou weer een maaltijd en je ouders zijn allang blij je weer even te zien.
 2. De vriezer is je beste vriend > Lastig om eenpersoonsmaaltijden te koken? De meeste studenten kopen niet zo gauw grote voordeelzakken als aardappels, pasta en groente, omdat ze denken dat dit niet op gaat voor de houdbaarheidsdatum verstreken is. Toch is het wel vaak goedkoper om grotere verpakkingen te kopen. Maak grote maaltijden, alsof je voor meerdere personen kookt, en vries ze in. Scheelt ook nog eens tijd na een drukke schooldag! (Vergeet ‘s ochtends alleen niet het bevroren bakje in de koelkast te leggen om te laten ontdooien)
 3. Ouderwets boodschappenlijstje > Het lijkt misschien onnodig, maar je moeder maakt heus niet voor niets altijd van die ellenlange boodschappenlijstjes. Zou je ook moeten doen. Oké, het hoeft dan niet per se met pen en papier, maar het mag ook via een notitie op je telefoon. Plan per week wat je wil eten, schrijf alles op wat je nodig hebt en ga één keer per week naar de supermarkt. Wijst uit dat je door één keer grote boodschappen te doen, veel meer geld bespaart. Ook kom je minder snel thuis met dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Zoals dure koekjes met een versierd randje omdat ze er zo leuk uit zagen of chiazaad wat je toch nooit gaat eten omdat het naar vogelvoer smaakt.
 4. Niet meer en niet minder > Spreek een vast bedrag per week of per maand af waarvoor je alle boodschappen moet doen. Zet niet te hoog in; zo ga je leren om moeite te doen om te besparen op je boodschappen. Bewaar de bonnetjes en bekijk naar een tijdje of je bedrag realistisch is. Ga je er te vaak overheen? Bedenk dan of je het bedrag wil verhogen en of dit écht nodig is. Ga je lekker en houd je vaak geld over? Dan stel je het bedrag nog wat naar beneden en zet je wat je overhoud opzij op je rekening.
 5. Zeg ‘ja’ tegen ongeadresseerd reclamewerk > Gooi die folders nou niet direct weg, maar spit ze echt even goed door voor je boodschappen gaat doen. Ga niet standaard naar de Albert Heijn, maar kijk of je ergens goedkoper uit bent. Hou je toch niet van al die papieren folders of wil je gewoon milieubewust te werk gaan? Download dan een app waarin je een overzicht hebt van alle folders, zoals reclamefolder. Bekijk ook eens ons artikel met andere app’s die je ook een hoop geld kunnen besparen!
 6. Super markt > Neem op maandag of zaterdag eens een kijkje op de markt. Soms is de markt goedkoper dan een supermarkt. Denk aan groente en fruit, brood, vis of vlees. Helaas is het lang niet altijd meer zo dat de markt goedkoper is. Waar je wel vaak goedkoper groente en fruit kunt kopen? Bij de Turkse supermarkt, bij de groenteboer of bij de Aldi of Lidl.

Shop, but don’t let your money drop! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.