5 manieren om snel je hoofd leeg te maken

We kennen het allemaal wel: een vol hoofd. Letterlijk en figuurlijk kan je hoofd soms behoorlijk vol zitten; met een berg aan informatie die je tijdens college hebt gekregen, allerlei dingen die je nog moet doen, met zorgen of juist allemaal leuke ideeën. Dit soort gedachten kosten veel energie. Daarnaast is er hierdoor minder ruimte voor andere belangrijke informatie en gedachten die je moet verwerken.  Om te voorkomen dat jij dit schooljaar regelmatig met een vol hoofd rondloopt, delen we vandaag 5 tips om je hoofd leeg te maken.

Braindumpen > Het enige wat je nodig hebt is pen en papier. Schrijf alles wat aan gedachten, gevoelens en ideeën in je hoofd zit op papier. Stop niet meteen als je niks meer te binnen schiet, want vaak volgt er nog en tweede “golf” aan gedachten. Door daarna alles te ordenen (bijvoorbeeld gevoelens te combineren met een situatie) geeft het je inzicht: gedachten in je hoofd zijn chaotisch. Gedachten op papier zijn overzichtelijk en geordend.

Lijstjes > Zorg dat je altijd een schriftje in je tas hebt, of gebruik je telefoon wanneer er ideeën bij je op komen. Maak ‘to do’- en ‘to buy’ lijstjes en schrijf ideeën op die door je hoofd gaan direct op.

Piekerkwartier > Ga op een stoel zitten, zet een wekker op 15 minuten en benut die tijd om volop te piekeren. Maak ondertussen kleine aantekeningen. Als je klaar bent, ga je iets doen wat afleidt. De volgende keer dat er een piekergedachte bij je op komt probeer je die als het ware te “verplaatsen” naar je piekerkwartier. Deze oefening klinkt misschien wat raar, maar het kan echt helpen!

Mediteer > Meditatie kan goed helpen om je gedachten los te laten. Zoek op internet naar filmpjes en meditatietips en geef het een kans. Eerst zul je merken dat er juist meer gedachten opkomen. Je hebt dan ook zeker 20 minuten nodig om je hoofd volledig leeg te kunnen maken.

Praten helpt > Deel je gedachten met anderen. Het kan goed helpen als anderen reageren, vragen stellen of met je meedenken. Maar het kan juist ook helpend zijn als je in 5 minuten alle gedachten uitspreekt en het daarna over iets leuks hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.