10 x zinnen die we onbewust zeggen

In Nederland zijn we uitermate goed in het zeggen van dingen waar we eigenlijk niks van menen. Omdat we het automatisch al zeggen voor we er over nagedacht hebben wat het eigenlijk echt betekent. Standaard zinnetjes. Standaard vragen. Welke van onderstaande herken jij?

Hoe gaat het? > Omdat het gewoon de meest veilige openingszin is.

Het gaat goed > Gek hè, dat Nederlanders toch best wel vaak klagen, maar aan elkaar eigenlijk altijd aangeven dat het goed gaat. Wees eens origineel en vraag: “Wat gaat er dan goed?” Of “Wat maakt dat het goed met je gaat?” Wedden dat de ander dan pas een oprecht antwoord geeft?

Het is je echt gegund! > Uhm, wie gun jij het niet dan? Of waarom zou je het me misgunnen?

Doe de groeten thuis! > Je weet dat de ander het zal vergeten maar vraagt het toch. Want het is beleefd / vriendelijk / of een mooie, veilige zin om het gesprek af te kappen.

Ik heb nog nooit zo hard gelachen > Hou je een statistisch overzicht bij van wanneer, hoe vaak en hoe hard je lacht dan?

Ik bel je over 5 minuten terug > Ja, die 5 minuten kennen we nou wel. Dat staat eigenlijk voor een halve dag.

Lekker weertje / wat een vies weertje > Waarom wordt ons geleerd over niemand zomaar een mening te vormen, maar doen we dat wel over het weer? Ik noem jou toch ook niet een “vies ventje”?

Wat zie je er leuk uit vandaag! > Oja? Zie ik er normaal niet leuk uit dan?

Maar dit is echt anders > Je weet wel. Als je na vier relaties aan anderen wil uitleggen hoe serieus deze vijfde is.

Heb je een fijne vakantie gehad? > Soms ben je oprecht geïnteresseerd in hoeveel cocktails de ander aan het strand heeft lopen drinken terwijl jij zat te ploeteren achter je computer of werkstuk. Maar meestal heb je gewoon iets van de ander nodig en weet je dat het onbeleefd is om niet eerst even gauw naar zijn of haar vakantie te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.