10 budgetproof wedding tips

Heb je je ooit wel eens afgevraagd hoeveel CHE’ers tijdens hun studie trouwen? We zien het op onze school best wel veel en dat is vrij uitzonderlijk. Maar hoe doen ze dat toch? Nee, niet alleen de combi van een trouwdag plannen én je studiepunten halen, maar ook: waar halen ze het geld vandaan? Studenten zijn toch arm? Maar het schijnt dus te kunnen; trouwen tijdens je studie. En tenzij je een rijke voetballer, directeur, zakenvrouw of vlogger trouwt, moet je dit artikel even lezen als je wilt weten hoe dit mogelijk is.

Maak een plan & stel een budget vast

Nee, trouwen hoeft niet per se duur te zijn. We hoeven geen champagnetorens met Moët te serveren. Maar wat wel handig is, is vooraf een budget vaststellen. Welk budget past bij jullie? Wat willen jullie uitgeven aan een bruiloft? Nog beter is om een budget per categorie (taart, fotograaf, locatie) te stellen. Dit zorgt ervoor dat je minder makkelijk teveel uitgeeft. Want geloof mij; als je eenmaal doorhebt hoeveel er bij het plannen van een bruiloft komt kijken geef je heel gemakkelijk teveel uit, omdat je gewoonweg geen zin hebt om te zoeken naar een (goedkoper) alternatief.

Stel prioriteiten

Wat vinden jullie belangrijk op je bruiloft? Een mooie locatie? Goed eten? Een mooie trouwauto? Stel prioriteiten waar je iets meer aan uit wil geven. Om die zaken moet je je dan wat betreft geld ook weinig zorgen maken. Voor de andere zaken kun je naar budgetalternatieven op zoek gaan. Vind je het terugzien van je bruiloft belangrijk? bezuinig dan niet op de fotograaf. Gaan jullie voetjes niet zo snel van de vloer? Regel dan geen dure DJ maar maak een eigen muzieklijst of vraag iemand om te zingen/gitaar te spelen.

Durf te onderhandelen

… Of laat het je ceremoniemeesters of toekomstige partner doen. Locaties, cateringbedrijven en autoverhuurders zijn vaak best bereid een mooie deal te sluiten, maar je moet er wel om durven te vragen.

Zoek naar ‘non wedding‘ items

Alles wat met een bruiloft te maken heeft is nou eenmaal wat duurder. Haal dus gewoon je versiering bij de Xenos of Action in plaats van het te bestellen bij een webshop speciaal voor bruiloften. Ook trouwkaarten hoef je niet per se te bestellen bij een webshop die alleen maar trouwkaarten maakt.

Wees creatief / zoek een alternatief

Het leukste aan zelf dingen maken/organiseren voor je bruiloft is dat je het heel persoonlijk kan maken. En vaak is zelf aan de slag gaan ook goedkoper. Maak je eigen welkomstbord, bedankjes, slingers, vaasjes, en andere versiering. Durf ook op zoek te gaan naar alternatieven: corsages hoeven niet per se bloemen te zijn bijvoorbeeld. Op internet zijn zoveel leuke ideetjes te vinden. Zoek en gij zult (een goedkoper alternatief) vinden!

Schakel anderen in

Wees niet bang om anderen om hulp te vragen. Een vriendin die goed is met haar en make-up, een creatieve nicht, een tante die weet hoe ze corsages kan maken, enzovoorts. Soms denk je; maar zulke mensen ken ik helemaal niet. Vraag je familie, vrienden, collega’s en studiegenoten of zij nog tips hebben of iemand kennen. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat de vader van je collega z’n sportwagen wil uitlenen en dat het zusje van je vriendin regelmatig hapjes voor feestjes en partijen maakt.

Maak een kritische gastenlijst

Deze tip spreekt voor zich: hoe meer zielen, hoe duurder de bruiloft. Wees kritisch en realiseer je: op je verjaardag nodig je ook niet je achter-achter-tante uit. Kijk vooral uit met mensen waarmee je nu ineens heel close bent maar waarvan je weet dat je elkaar binnenkort waarschijnlijk niet meer ziet en spreekt.

Sieraden en accessoires

Op dit onderdeel kun je gemakkelijk bezuinigen: koop sieraden en accessoires, zoals trouwschoenen, die je na je bruiloft ook nog een keer aantrekt. Koop je sieraden bijvoorbeeld gewoon bij Lucardi in plaats van een dure juwelier.

Begin de dag zo laat mogelijk

Waarom om 06.00 opstaan op een van de belangrijkste dagen van je leven? Kies er bijvoorbeeld voor om op een andere dag in het gemeentehuis (gratis) te trouwen, zodat je op je bruiloft tijd overhoudt. Of begin de dag na lunchtijd, zodat je dat onderdeel over kan slaan.

Eigen catering

Een locatie die ook het eten verzorgt is vaak duurder dan zelf de catering regelen / verzorgen. Op de CHE-Facebookpagina staan veel tips voor locaties waarbij je eigen catering mag regelen. Kies voor een poffertjeskraam, barbecue of tapas. Dit is leuk en origineel maar scheelt vaak wel in de portemonnee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.