Tanja helpt ouders in nood

‘Iemand komende tijd hulp nodig qua oppas ofzo?’ Zo begon de twintigjarige Tanja Douwstra haar eerste zin in een bericht dat ze op Facebook plaatste. “Ik kwam op het idee door mijn zus. Zij is juf en weet hoe lastig het voor ouders is om oppas te regelen. Ze vroeg me of ik al vrijwilligers werk doe nu ik geen fysieke lessen meer heb. Ik besloot dat ik mij voor ouders kan inzetten door op hun kinderen te passen. Vandaar de post.”

Via Skype vertelt Tanja, een nuchtere journalistiekstudente uit Groningen, enthousiast over de kinderen waar ze een paar dagen geleden op moest passen als gevolg van haar post. Twee jongens rond de tien en twaalf jaar. En een meisje van zes die tot Tanja’s verbazing een tekening voor haar had gemaakt. “Dat was echt zo lief! Ze kende me amper.” Een hele dag heeft ze op de kinderen gepast. Op die manier blijft ze haar tijd nuttig besteden ook al zijn er geen fysieke lessen meer door het coronavirus, vertelt ze.

Tanja met de tekening van het oppasmeisje

Reacties
Op de vraag of ze veel reacties onder haar bericht had verwacht, schudt Tanja haar hoofd. “Ik kreeg ook niet per se veel oppasadressen. Wel kreeg ik veel reacties van mensen die het een goed initiatief vinden en mijn bericht is een aantal keer gedeeld. Bovendien ben ik allang blij dat ik de ouders kan helpen bij wie ik enkele dagen terug op de kinderen moest passen.”

Vrije tijd
Ook Tanja’s broer heeft van haar vrije tijd kunnen profiteren. Ze lacht als ze vertelt over al zijn plannen tijdens deze chaotische tijd. “Hij is gewoon aan het verhuizen! Ik kan hem daar nu bij helpen dus dat is wel gezellig!”

Tanja moet wel iets toegeven: “Ik heb minder tijd over dan ik in eerste instantie dacht. Toen ik het bericht op Facebook plaatste, dacht ik dat alles stil zou komen te liggen. Geen school en andere activiteiten. Maar nu gaat school online door en ben ik daar drukker mee dan gedacht.”

Hulp
Toch vindt ze het fijn om anderen te blijven helpen. Haar gezicht straalt als ze vertelt over haar oppaservaring. “Ik hoefde niks te doen. De twee jongens waren de hele dag aan het gamen. Mario Kart en Fortnite enzo. En het meisje speelde met het buurmeisje. Het is wel mooi dat ik op deze manier hun ouders kan helpen. Hun moeder werkt in het ziekenhuis en hun vader moet ook de hele dag werken. Daarin volg ik dan toch de oproep van de koning op, hè!” Tanja glimlacht bij haar laatste woorden.

Om de koning te citeren: “Het coronavirus kunnen we niet stoppen. Het eenzaamheidsvirus wel.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.