Studentenvereniging SIK in quarantaine

‘All for SIK and SIK for all!’ Die kreet klonk luid en duidelijk tijdens het verenigingsweekend van studentenvereniging SIK (Studenten In Kringen). Het weekend was vol gepland met gezamenlijke activiteiten die de studenten samenbond. Maar toen kwam het coronavirus, gevolgd door een intelligente lockdown. Daarmee kwam een einde aan de fysieke studentenvereniging. Hoe leid je die nog in deze barre tijden?

Bestuur
Rianne (22) is een van de bestuursleden van SIK en heeft een antwoord op de vraag: “Eigenlijk doen we als bestuur nog hetzelfde. Het enige verschil is dat we nu meer online doen. Vergaderingen doen we via Skype en het contact met onze leden houden we via de gezamenlijke groepsapp ‘SIK in quarantaine’. Zelfs voor de activiteiten die gepland stonden, zijn online mogelijkheden. Zo hadden we pas een online gamenight”, vertelt ze enthousiast. “We krijgen appjes van mensen die met ons meedenken. Dat is leuk.”

Het bestuur van SIK met Rianne (rechtsonder)

Nadelen
Toch vindt Rianne dat er ook nadelen kleven aan het gebrek aan fysiek contact. “We hebben nu minder snel door waar er hulp nodig is binnen de vereniging. Als het met iemand niet goed gaat, zien we dat niet meteen”, zegt ze spijtig. “We zouden nog een verenigingsweekend hebben. ‘Het SIK-weekend 2.0’. Deze zou in de zomermaanden plaatsvinden. Helaas hebben we dit moeten uitstellen.”

“Tegen vereenzaming van studenten hebben we SIKret Angels bedacht.”

Post
Maar de studente Human Resource Management vervolgt haar verhaal met een positieve inslag: “Het scheelt geld. En tegen vereenzaming van studenten hebben we SIKret angels bedacht. Daarvoor kunnen mensen zich opgeven en dan krijgen ze een naam en adres doorgestuurd. Het is de bedoeling dat leden post naar elkaar sturen zonder dat de ander weet van wie het komt. Dat zouden we nooit hebben bedacht als we niet in deze situatie zaten. Bovendien heb ik nu veel meer tijd om na te denken over ons jaardoel.”

“Wij willen al deze mensen met elkaar verbinden.”

Kringen
Het bestuur van SIK heeft begin dit jaar een jaardoel opgesteld. De wens is om SIK’ers met elkaar te laten verbinden, ook buiten de kringen om. De christelijke studentenvereniging bestaat namelijk uit ongeveer zestig leden die opgedeeld zijn in kringen. “We zijn een kleine community die wekelijks met elkaar optrekt in kringverband. Elke kring bestaat uit zes, zeven mensen. En wij willen al deze mensen met elkaar verbinden. Dat hoort bij onze kernwaardes: betrokken, ontmoeten, life support, diversiteit en God centraal.”

Volgens de bedrijvige Rianne, die tussen haar afstudeerproject door tijd vrijmaakte voor het interview, is er dus niet veel veranderd voor het leidinggeven aan een studentenvereniging. “Alle evenementen doen we nu gewoon online. En de gezelligheid, die is er nog steeds!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.